Achter de schermen bij droogbanket

30 september 2016

De werkdag begint voor Niels om 5 uur ’s ochtends. Hij begint met het draaien van beslag en het aanslingeren van het deeg. Zijn collega’s druppelen langzaam binnen. Als de laatste zich heeft gemeld, staat alles klaar en kunnen de droogbanket bakkers aan de slag.

Wat er precies gedaan moet worden hangt vaak af van de dag in de week. ‘Op maandag komen de appeltjes vers binnen en dan maken we de grote en kleine appeltaarten,’ vertelt Niels. ‘Dinsdag maak ik croissantjes en dan moet er een getoerd gerezen deeg klaar zijn.’ Voor jouw begrip: een getoerd gerezen deeg lijkt op bladerdeeg, maar moet rijzen. Na een blik op zijn rooster vervolgt Niels: ‘Woensdag is bij ons gehaktdag. Dan maken we de saucijzenbroodjes. Ik pak het gehakt aan om 5 uur, half ze en start de lijn op. We leggen het deeg klaar, zetten de vriezer aan, draaien het gehakt en maken dan de saucijzenbroodjes.’

Croissantjes

Niels heeft nog een nieuwtje: binnenkort komt het roombotercroissantje. Vorig jaar hebben de droogbanket bakkers van Van Maanen het broodje geïntroduceerd in onze Handgemaakt winkels en daar was iedereen dik tevreden mee. Niels: ‘We hebben er veel tijd in gestoken om dit desemcroissantje te ontwikkelen. We hebben tijdenlang van alles getest en dit is het resultaat. Het is geen voorgerezen broodje dat je moet ontdooien en afbakken. In de winkels laten ze het rijzen en als het dan gebakken wordt, krijg je een heel mooi croissantje!’

Vul de tekst in
Kies een foto