appeltaart om voor terug te komen

2 oktober 2015

In Lisserbroek staat de Olmenhorst, een landgoed waar al meer dan 130 jaar fruit wordt geteeld. Wat ooit begon als een ouderwetse hoogstamboomgaard is uitgegroeid tot een modern fruitteeltbedrijf. Veel mensen uit de omgeving komen hier om zelf appels en peren te plukken. Of om rond te neuzen in de landgoedwinkel waar uitsluitend biologische producten worden verkocht. Op de Olmenhorst wordt het fruit op duurzame wijze geteeld. Dat levert goede en gezonde producten op die door de rijke kleigrond van de Haarlemmermeer extra vol van smaak zijn. Alle reden voor Bakker van Maanen om dáár de appels te halen voor de appeltaart.

Je kent ons en onze producten inmiddels goed genoeg om te weten dat wij niet over één nacht ijs gaan. Bij de samenstelling van de ingrediënten voor de appeltaart waren onze bakkers dan ook heel kritisch. Over één ding waren ze het roerend eens: de goudrenet zou niet worden gebruikt, ook al zweert bijna iedereen bij de bereiding van gebak bij deze appel. Al keurend in de Olmenhorst gaven ze de voorkeur aan de Santana. Dit is een fris-zoete appel met blozende wangetjes en een stevige bite. Hij wordt vergezeld door de zacht-zure Topaz en omdat beide soorten niet het hele jaar door verkrijgbaar zijn, de aromatische Elstar. Gewapend met deze biologische appels vonden de bakkers precies wat nodig is voor een (h)eerlijke taart. In de bakkerij mengden ze die door een mix van kruiden en specerijen waarvan de receptuur zorgvuldig geheim wordt gehouden. Daarna wordt het mengsel met gulle hand over een deegbodem van 100% roomboter verspreid. Direct na het bakken verdwijnt de appeltaart in de diepvries.

Weg smaak?

Als jij weleens zelfgemaakte gerechten in de diepvries hebt bewaard, dan weet je dat na de ontdooiing het eten een tikkeltje is veranderd. Het smeltwater neemt niet alleen de oorspronkelijke smaak weg maar ook de structuur. De bakkers van Van Maanen kennen deze werking. Met de uitgekiende selectie van de appels en de zorgvuldige bereiding van de korst hadden ze goede hoop dat het invriezen weinig tot geen invloed zou hebben. De celstructuur van de Santana, Topaz en Elstar speelt daarbij een belangrijke rol. Toch was het spannend om te zien of hun theorie sterk genoeg was. En dat was het! Na ontdooiing stond de taart niet in een laagje water, de appels waren nog even knapperig en het geheime mengsel had niets van zijn kracht verloren.

Inmiddels is de appeltaart van Bakker van Maanen een beroemdheid geworden. Hij prijkt op  de menukaarten van restaurants, cafetaria’s en voetbalclubs door het hele land en op die van de betere restaurants op Schiphol. Neem je op onze internationale luchthaven een puntje, dan zul je merken dat de appeltaart iets milder is gekruid. Dat is gebeurd op verzoek van de restauranthouders om de internationale klant tegemoet te komen.

Als we jou nu nog niet hebben overtuigd, dagen wij je uit om bij je eerstvolgende bezoek aan Bakker van Maanen onze appeltaart te proeven. Laat je ons weten wat je ervan vond?

Vul de tekst in
Kies een foto