van medicijn tot snoepje

donderdag 1 december 2016

Als we in de etalage van de bakker kijken of naar het assortiment snoep op de schappen van de supermarkt, kunnen we ons nauwelijks voorstellen dat suikerwerk ooit peperduur was.

De prijs van de grondstof, suikerriet, was torenhoog omdat het uit een ver vreemd land moest komen. In Nederland groeide weliswaar suikerbiet, maar het duurde tot halverwege de zeventiende eeuw voordat een apotheker ontdekte hoe hij uit de knol en de bieten suiker kon halen. Suiker werd goedkoper maar was lange tijd alleen verkrijgbaar bij apothekers die er ‘borstplaat’ van maakten als medicijn tegen kou op de borst.

Lekkernij

Door de komst van een suikerfabriek in Amsterdam bedachten lokale bakkers dat die medicinale borstplaat best als lekkernij kon worden gegeten. Na de apothekers mochten ook zij suikervoorraden inslaan. In de bakkerijen experimenteerden ze net zo lang totdat ze de borstplaat perfect konden namaken. Met toevoegingen als vanille, cacao en koffie ontstonden variaties wij waar wij nu nog steeds van snoepen. Nu suiker een ‘gewoon’ product was geworden, kon iedereen suikerbeesten kopen. Maar dan moest je wel wachten tot Sinterklaas weer in het land was.

RECEPT: Roomboter borstplaat
Ingrediënten: 500 gr witte basterdsuiker, 150 ml room, 40 gr roomboter, 40 gr fondant (optioneel naar keuze), vanille extract, oploskoffie of cacaopoeder.

Bereiding: Vet de vormpjes met olie of boter in en leg ze op een met bakpapier beklede onderzetter. Gebruik een hoge steelpan met dikke bodem en vul die met de suiker en een van je favoriete smaakmakers. Aanvullen met room. Breng op laag vuur aan de kook en laat het 10 minuten doorkoken terwijl je met een houten pollepel blijft roeren. Zodra de vloeistof is verdampt, laat je het mengsel inkoken tot het als een draad van de lepel valt. Haal de pan van het vuur. Voeg roomboter en eventueel fondant toe. Vul de vormpjes met een halve centimeter suikermengsel. Als de bovenkant hard aanvoelt, haal je het bakpapier voorzichtig weg. Leg de gevulde vormpjes op hun kant. Haal het snoepgoed er pas uit als ze helemaal hard zijn geworden. 

Vul de tekst in
Kies een foto