Boulangeriebrood: verantwoord en rijk van smaak

3 december 2014

Heel erg gezond en superlekker. Dat is wat de vernieuwde Boulangeriebroden volgens ambachtelijk broodbakker David van den Burg zijn. Vol passie, tijd en liefde bereid met alle aandacht voor het authentieke proces van broodbakken, precies zoals we dat graag willen bij Bakker van Maanen…

Een kleine twee jaar waren ze er al: de Boulangeriebroden van Bakker van Maanen. Maar toen waren ze nog niet zo lekker als nu. Door het gehele proces nog eens goed te bekijken en door te ontwikkelen, zijn er nu zes kanjers van broden die op precies diezelfde ambachtelijke manier worden gemaakt zoals Franse bakkers dat doen. “Ten eerste is het heel erg gezond”, begint David uit te leggen, “want het is brood zonder e-nummers en zonder toegevoegde suiker op basis van desem dus veel beter voor je darmen. Eigenlijk is de basis heel simpel: bloem, desem op basis van melkzuur (dus geen zuurdesem!), zout, een klein beetje gist, heel veel water en soms wat zaden die we vooraf branden voor een heerlijke nootachtige smaak. Daarnaast is het gewoon ook heel erg lekker brood met veel meer smaak. Logisch ook, want met minimaal 24-uurs deeg rijst het veel langer waardoor de verschillende smaken zich beter kunnen ontwikkelen.”

Met veel aandacht voor het authentieke broodbakproces is vooral het rijzen erg belangrijk. “Met als belangrijkste ingrediënt? Water! Zeker 75-80% van dit brood bestaat uit water en dat betekent veel invouwen. Handmatig. Want machinaal is zoiets niet te verwerken. Soms sta ik wel zes keer hetzelfde brood in te vouwen, zoveel water dat erin gaat!” Maar David belooft dat je dat dan ook wel terug proeft in de broden. “Door het vele vocht en gebruik van rogge wordt Boulangeriebrood altijd een beetje ‘spekkig’, dat is bakkers-taal voor een beetje plakkerig. Maar ook is de houdbaarheid van deze broden beter dan bij de gewone broden. Het bijzondere is namelijk dat desem niet echt veroudert als je het weer opbakt. Mijn tip is dan ook om desembrood dat niet direct opgegeten wordt, ongesneden en voorgebakken mee te geven en thuis voor gebruik even tien minuten in de oven ‘op te piepen’. Dat kun je gerust zo’n twee of drie keer doen. En dan heb je dus telkens zo’n heerlijk vers brood!”

De Boulangeriebroden zijn er in zes verschillende soorten: Pain Nature voor een authentiek wit desembrood, Pain de Campagne voor een lichtbruin brood met krokante korst gemaakt van Limburgs Tripple-bier en Pain Complet voor de volkoren variant. Daarnaast is er nog een Pain Noir voor een donker meerzadenbrood, Pain au Grain gemaakt van verschillende soorten graan en pompoenpitten en tot slot de Pain de Soleil voor een lichtbruin meergranenbrood met zonnebloempitten, lijnzaad en hazelnootstukjes ofwel de desemvariant van ons Duinenbrood. Benieuwd? Ervaar het zelf! Kom naar de winkel en vraag er om. We laten je graag proeven!

Vul de tekst in
Kies een foto