Brood weggooien? Welnee, voedselbank! 

6 maart 2015

Waarom iets weggooien als een ander er nog iets aan heeft? Met die vraag in ons achterhoofd stuurden we onze oude bedrijfskleding eerder al naar Afrika en Oost-Europa, maar ook het niet-verkochte of oude brood laten we niet onbenut. En daar zijn drie voedselbanken in onze regio, waaronder die van Leiden, erg blij mee!

What a waste. Weggooien als het eigenlijk niet hoeft, is gewoon harstikke jammer! Al eerder gaven we jou tips hoe je oud brood nog kunt hergebruiken, maar wat als de houdbaarheidsdatum echt al verstreken is? Dan mag er in Nederland door alle strenge regels geen brood meer verkocht worden, terwijl het vaak nog heel smakelijk eetbaar is. Tja, en soms bak je gewoon teveel en wordt niet alles verkocht voor die datum. Verspilling dus. Maar ja, wat moeten we er dan mee? Dat antwoord kwam vanzelf toen we zo’n 9 jaar geleden al met Albert Ruiter van de Voedselbank Leiden in gesprek raakten. Het zette de toon voor samenwerking met nog twee voedselbanken.

“Echt heel veel.” Als we medeoprichter Albert Ruiter vragen naar wat Bakker van Maanen voor de Voedselbank Leiden betekent, is zijn antwoord kort, krachtig en vooral erg resoluut. “Het is ongekend hoeveel ze aan ons leveren. Waar we bijna 10 jaar geleden begonnen met maar 25 ‘klanten’, is dat inmiddels uitgegroeid tot wel 450. Maar dat is nooit een probleem geweest. Als ik om meer vroeg en het uitlegde, dan zeiden ze gewoon: ‘Dan doen we er toch nog wat bij?’ En dat is zo fantastisch, want brood is belangrijk en onmisbaar voor iedereen, dus ook voor onze klanten. Ze zijn er dan ook altijd erg blij mee.”

De hoeveelheid om uit te delen aan mensen onder de armoedegrens is dan ook royaal te noemen. “Het komt maar zelden voor dat we zonder brood zitten. En ik kan je vertellen: bij andere productsoorten is dat wel anders, hoor. Hoewel steeds meer bedrijven doen wat ze kunnen en hun verantwoordelijkheid nemen, doet Bakker van Maanen dat eigenlijk al jaren. Met af en toe zelfs wat lekkers natuurlijk, zoals een chocoladeletter, kerststollen en kruidnootjes met de feestdagen of een tompouce voor de vrijwilligers.”      

Van een hechte samenwerking is er wat Albert betreft dan ook zeker sprake. “Bakker van Maanen is zo’n bijzonder bedrijf. Dat merk je eigenlijk al als je daar binnenkomt. Wie de trap oploopt voelt het al: hier is het gezellig. Terwijl het bij andere bedrijven soms wel Siberië lijkt, schijnt hier altijd de zon. Tja, en dan dat heerlijke brood waar iedereen blij van wordt. Want ook al is het vaak een dag oud als wij het krijgen, het blijft prima vers en goed van smaak. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar stiekem neem ik er ook af en toe een sneetje van. Zo lekker is het Duinenbrood!”

 

Vul de tekst in
Kies een foto