Culinair op grote hoogte

29 juli 2015

Wanneer je gaat vliegen kun je tegenwoordig op grote hoogte ook culinair genieten. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben notie genomen van de resultaten van hun grootste testkeuken. De tijd van smakeloze vliegtuigmaaltijden lijkt achter ons te liggen.

Toen een vlucht van Europa naar Azië bijna een week duurde, werden onderweg wel twintig tussenstops gemaakt. Terwijl het toestel van brandstof werd voorzien, stond in een loods voor de passagiers de thee, een lunch of een warme maaltijd klaar. Met de komst van straalvliegtuigen is diezelfde afstand binnen een dag afgelegd en wordt aan boord eten geserveerd.

Imago

Tijdens een lange vlucht is de maaltijd iets om naar uit te kijken. Maar wie rekent op iets lekkers, komt vaak bedrogen uit. Decennialang is vliegtuigeten omschreven als ‘vies’. De ergernis omdat er niets fatsoenlijks op tafel staat draagt niet bij aan een goed imago, ondanks de service, stiptheid en het vriendelijke personeel. Om dit hardnekkige probleem op te lossen begonnen twee internationale luchtvaartmaatschappijen en een voedselproducent een uitgebreid onderzoek. Het testpanel kreeg twee keer dezelfde maaltijd voorgeschoteld, eerst op de grond en later in een vliegtuig ‘simulator’.

Verdoofd

Uit het onderzoek blijkt dat de combinatie van lagedruk cabine, kurkdroge lucht en lawaai ons reukvermogen aantast en de smaakpapillen verdoofd. De conclusie is dat in het vliegtuig de smaak van voedsel tot 30% verminderd. Zoet en zout worden in de lucht veel minder geproefd, wat overigens niet geldt voor zuur, bitter en gekruid.

Met dit resultaat in het achterhoofd gingen de chef-koks van grote luchtvaartmaatschappijen aan de slag. Ze maakten de gerechten kruidig en smeuïger en zorgden ervoor dat de gewenste smaak na opwarming in de hete luchtovens behouden bleef.

Het resultaat liet niet lang op zich wachten. KLM paste het eten op de lange vluchten aan en werd direct aangewezen als ‘Luchtvaartmaatschappij met het lekkerste eten’. British Ariways liet een Flying Burger recept ontwikkelen dat de volle smaak van Brits rundvlees op 10 kilometer hoogte moest garanderen. De burger, vergezeld door frietjes en verschillende sauzen, werd hoog gewaardeerd door de passagiers. Bij Singapore Airlines zijn de hoofdmaaltijden onveranderd van hoge kwaliteit gebleven. Met maaltijden als een coq au vin met jonge groenten of visfilet in zwarte bonen saus zou je bijna wensen dat de vliegreis weer dagenlang zou duren.

Niet voor iedereen

Uiteraard is het vliegtuigeten niet voor iedereen het hoogtepunt van de vlucht en neemt men gewoon boterhammen van huis mee. Een uitstekende optie. Misschien een idee om de proef op de som te nemen en te bekijken of het brood ook anders smaakt op de grond dan in de lucht.

 

Wij wensen je een behouden vlucht en veilig thuis!

Vul de tekst in
Kies een foto