De comeback van desem

14 juli 2016

De geschiedenis van desembrood gaat tienduizenden jaren terug. De eerste mensen die graan verbouwden, aten de platgeslagen korrels in een waterige pap of bakten die op hete stenen tot dunne broden. Totdat iemand zijn potje met ingeweekte graankorrels vergat en na een paar dagen ontdekte dat het graan was uitgezet en gaan borrelen. Ondanks de zurige geur legde hij het goedje op de hete stenen en werd daarmee de ontdekker van brood. Het duurde tot de negentiende eeuw voordat de Franse scheikundige Louis Pasteur er achter kwam dat het gistingsproces was ontstaan door de groei van schimmels. Met deze vondst ging de industrie op zoek naar een methode om op kunstmatige wijze gist te ontwikkelen. Hiermee werd het mogelijk om industrieel brood te maken. Doordat supermarkten goedkoop brood verkochten, verdween de bakker aan huis uit het straatbeeld.

Natuurlijk

Jarenlang is fabrieksbrood razend populair geweest. Totdat voedingsdeskundigen vraagtekens zetten bij de invloed van kunstmatige toevoegingen op de gezondheid. Was het niet beter om brood op de natuurlijke manier te maken? Echte bakkers zoals Bakker van Maanen wisten het antwoord al veel langer. De aandacht voor gezondheid en ‘eerlijk eten’ was precies het steuntje in de rug dat ze nodig hadden om hun oude ambacht weer op te pakken.

Bakker van Maanen maakt de hele dag door handgemaakt brood en banket op de winkelvloer. Het deeg wat wij gebruiken is op basis van datzelfde desem dat eeuwen geleden per ongeluk werd ontdekt. We laten het maar liefst 24 uur rijzen voor meer smaak. Door de lange rijstijd is de desem een natuurlijke broodverbeteraar en zijn er geen extra hulpmiddelen nodig. Met de terugkeer van echt brood is de warme bakker weer helemaal terug in het hart van de buurt.

Vul de tekst in
Kies een foto