De zuivere oliebol

30 december 2015

Er is een trend geweest dat oliebollen allerlei smaakjes moesten hebben. Maar in de laatste vijf jaar zijn zo zoetjesaan alle smaken er weer uitgehaald omdat de ‘zuivere’ oliebol toch de lekkerste bleek te zijn. Met deze bevinding in het achterhoofd ging Bakker van Maanens eigen oliebollenbakker, Peter van Dijk, op zoek naar de beste mix. Terwijl heel Nederland nog in zomerse sferen verkeerde, ging hij proefbakken en testen tot hij tevreden was met de receptuur.

‘De grondstoffen van een oliebol zijn bloem, gist, water en zout. Na mijn vakantie begin ik met het testen van allerlei bloemsoorten,’ vertelt Peter. ‘Afhankelijk van de oogst kan bloem namelijk elk jaar anders zijn. Zodra ik iets heb wat mij aanstaat, draai ik een paar deegjes om te keuren. Tijdens het proefbakken probeer ik de smaak te fine tunen. Misschien moet het deeg iets langer worden gedraaid in een andere versnelling of moeten de rozijnen in een heet bad. Dat is mijn dingetje, ik ben daar altijd mee bezig geweest. Het gaat om de feeling, het is beslag, je kunt niets voelen maar je moet er wel mee kunnen werken.’

Het geduldig zoeken naar de beste receptuur werd beloond met een eindresultaat waar alle bakkers van Van Maanen mee in hun nopjes waren. Terwijl de grondstoffenleverancier zich over de bestellingen buigt, worden op de werkvloer bij Bakker van Maanen alle machines van de oliebollenlijn tiptop in orde gemaakt. Peter: ‘We zorgen ervoor dat alles klaar is zodat we direct na Kerst kunnen beginnen met bakken.’

Samenwerking

Het maken van de honderdduizenden oliebollen is een kwestie van samenwerking. Er wordt een persoon aangesteld om het beslag te draaien. Dat gaat vervolgens naar een trechter waar een speciale kamer is met vlijmscherpe messen om de bollen te snijden. ‘Dan is er iemand die het bakken in de gaten houdt. De kratten worden klaargezet en weer iemand anders zorgt voor de verpakking,’ aldus Peter. ‘Het gaat allemaal razendsnel. We kunnen er duizenden per uur maken. Maar tegelijk is het best zwaar werk. Je staat de hele dag in de hete olie die op je ogen kan slaan, de machines maken herrie en je bent een aantal dagen van huis. Het liefst bak ik door tot halverwege de middag op Oudjaarsdag. Dan is er nog voldoende tijd om versgebakken oliebollen in onze winkels af te leveren. Die verse oliebollen, die zijn het lekkerst!’

Hoge cijfers

Dat de oliebol van Van Maanen niet alleen lekker maar ook supergoed is, wordt bevestigd door het Nederlands Bakkerij Centrum. Want de keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum houden de kwaliteit van oliebollen nauwlettend in de gaten en oordelen behoorlijk streng. Tot ieders voldoening werd onze inspanning beloond. De oliebollen van Bakker van Maanen scoorden een 8 en een 9. En dat is goed voor het predicaat ‘Bekroond met Goud’!  Wil je weten hoe onze ‘gouden’ oliebol smaakt? Kom dan snel naar een van onze winkels!

Dit jaar heeft Bakker van Maanen drie soorten oliebollen: een gevuld met krenten, rozijnen en appel. Eentje met appel maar zonder zuidvruchten en ten slotte een oliebol met cranberry.

‘Dat is een hele aparte oliebol. Hij is lekker en door de cranberry smaakt hij fris,’ verklapt Peter. Zeg nu eerlijk, hoeveel oliebollen heb jij al op?

Vul de tekst in
Kies een foto