Een goede start: Nationaal Schoolontbijt

31 oktober 2014

Bijna is het weer zover... Van 3 tot en met 7 november kunnen alle basisschoolleerlingen weer genieten van het Nationaal Schoolontbijt. Ook dit jaar levert Van Maanen aan diverse scholen een overheerlijk ontbijt met onder meer bolletjes, krentenbollen en Duinen VolVezelbrood. Stuk voor stuk ingrediënten voor een goede start van de dag.

Brood als start voor de dag. Jazeker. Want brood, en zeker de volkoren variant levert ons onmisbare B-vitamines, mineralen en langzame koolhydraten. Allemaal zaken die ons langdurig de broodnodige energie geven en dat is voor iedereen goed. Want zonder die energie komen onze hersenen niet uit hun slaapstand en kunnen we ons niet concentreren. En laten kinderen die hard werken en leren dat nu net nodig hebben!

Toch zijn er nog heel veel kinderen die niet ontbijten ’s ochtends. En die achterstand haal je vaak niet meer in, met als gevolg: moe, slaperig en niet kunnen concentreren. En dat is nu net niet wat kinderen kunnen gebruiken tijdens de les. Vandaar dat bijna 12 jaar geleden het Nationaal Schoolontbijt is bedacht en inmiddels een groot succes is. Deze editie ontbijten zelfs meer dan 500.000 basisschoolkinderen samen op ruim 2.500 scholen!

Voor een aantal van hen mag Van Maanen het ontbijt verzorgen. En dat doen we natuurlijk heel verantwoord. Zo is het brood dat wij bakken bijvoorbeeld gemaakt met eigen graan, zodat we zeker weten dat het niet genetisch gemanipuleerd is of vol pesticiden zit. Ook bakken wij zoveel mogelijk puur, dus met zo min mogelijk e-nummers als broodverbeteraars en toegevoegde suiker en zout, waardoor de boterham zelf barstensvol voedingsstoffen zit. Tot slot werken we graag met natuurdesem in plaats van gist en andere graan- en gewassoorten dan tarwe.

En dan is zo’n volkoren bammetje of speltbrood een heel gezonde keuze. Combineer je de snee dan ook nog met een plakje tomaat of komkommer en vlees of een gekookt eitje, dan zit je helemaal goed. Door de eiwitten en de vezels worden de voedingsstoffen nog gelijkmatiger door het lichaam opgenomen. Het voordeel? Een nog langere concentratie en meer energie zonder die vervelende suikerdips waar kinderen helemaal hyper van worden.

Dan zijn er nog kinderen die slecht reageren op de gluten in het brood. Speciaal voor hen is er bijvoorbeeld speltbrood dat wegens een gunstigere glutenverdeling vaak beter verteerbaar is. Maar ook haver en boekweit, beiden van nature glutenvrij, zijn bijvoorbeeld gewassen waar wij bij Van Maanen ook graag mee werken. Liefhebbers van ander brood, zoals de koolhydraatarme versie, komen bij ons eveneens aan hun trekken.

Vul de tekst in
Kies een foto