Groot ontbijt of klein ontbijt?

25 augustus 2015

Heb je genoten van de zomervakantie? Van de loomheid omdat niets moest, maar alles kon. Van de tijd voor jezelf en voor elkaar, het uitzicht, de mooie culturele uitstapjes. Nu de scholen en de dagelijkse gang naar het werk weer zijn begonnen, zullen je gedachten best nog wel eens wegdrijven naar die heerlijke weken. Terwijl je in de file zit, of … tijdens het ontbijt. Want waar je de vakantie ook hebt doorgebracht, het ontbijt was vast anders dan je thuis gewend bent.

Ontbijt in het buitenland

Dichtbij huis valt die onbekendheid nog mee. In Frankrijk beginnen de meeste mensen hun dag met verse stokbrood en dito croissantjes, belegd met jam, pittige kaas, of au naturel om te soppen in koffie of chocolademelk.

Was je op vakantie bij onze oosterburen en had je geen zin om zelf een ontbijtje te maken? Dan kon je terecht in een van de vele Konditoreien, bakkerswinkels met koffieruimte, voor vers gebakken zuurdesembrood of harde bolletjes met worstjes en lokale kazen, yoghurt met granen en een zoet broodje voordat je de reis weer voortzette.

Iets verder naar het zuiden heb je waarschijnlijk kennisgemaakt met het Spaanse pan rústico, stokbrood met een extra knapperige korst, rosca, brood in de vorm van een tulband of pan de molde, een zacht bruin of wit brood, iets vettig en zonder korst. De Spanjaarden gebruiken dat brood voor een ontbijtje met sandwich mixto (belegd ham en kaas). Terwijl je in Portugal nog een broodje en croissantje kreeg, lijkt verder zuidwaarts bijna niks meer op ons bammetje.

In Italië knabbelde je ‘s ochtends op foccacia of schiaccata gevuld met noten, olijven, knoflook en pesto. Of nam je daar liever een stuk koude pizza dat de avond daarvoor was overgebleven? 

In Turkije zijn de bakkers van de vroege ochtend tot de late avond in de weer. Herinner je je het brood nog? Plat, rond of ovaal, met een dunne korst én smakelijk. Beleg op brood is in Turkije niet zo heel bekend. Liever breekt men het brood in stukken en kauwt het weg met olijven, stukjes kaas, pittige worstjes, plakjes komkommer en paprika’s. 

Oosters

In Azië is men gewend om de dag met een warme maaltijd te beginnen. Hotels serveren weliswaar een continental breakfast met broodjes, boter en beleg, maar voor een traditioneel ontbijt is er warme rijstepap, pittige gemengde groenten en vlees of kip.

Stevige kost

Nergens ter wereld is het ontbijt zo belangrijk als aan de andere kant van de Noordzee. Liefhebbers van verhalen over koning Arthur en Harry Potter én van een stevig ontbijt zaten in Engeland helemaal goed. Een full breakfast bestaat o.a. uit toast met marmelade, gebakken spek, roerei of gepocheerd ei, black pudding (bloedworst), witte bonen in tomatensaus, kippers (koude gerookte vis) en scones. Voor de één een uitstekende basis, voor de ander een beetje too much.

 

Nu je weer achter je eigen ontbijt zit met smeuïge kazen, hagelslag, pindakaas en al dat heerlijke brood dat je wekenlang moest missen begrijpen wij het heel goed als je denkt: oost west, thuisontbijt best.

Vul de tekst in
Kies een foto