Het aardbeienseizoen is geopend

5 mei 2015

De aardbei is weer overal te koop. Maar weet je eigenlijk welke aardbei de lekkerste is? En welke je het beste kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een aardbeientaart? Omdat het seizoen nu officieel geopend is willen we deze bijzondere vrucht wat nader uitlichten.

Verrassende vrucht; zo’n aardbei

De aardbei is eigenlijk geen vrucht, maar een zogeheten schijnvrucht. De pitjes aan de buitenkant zijn namelijk de vruchtjes. Ze zijn helder- tot donkerrood en kegelvormig tot ovaalvormig. Wilde aardbeien komen over de gehele wereld voor maar met name in Europa, Oost-Azië en Noord-Amerika. De bekendste Europese soort is de bosaardbei. De kleine, geurige vruchtjes worden al sinds mensenheugenis verzameld. Uit verschillende rassen zijn in de 19e en vooral 20e eeuw de vele tientallen rassen ontwikkeld zoals wij die nu kennen. In Nederland worden vooral drie soorten veel aangeboden.

De bekendste drie soorten

Sonata, Elsanta en Lambada zijn toch wel de bekendste soorten die hier in Nederland te koop zijn. In het vroege seizoen worden de Sonata’s aangeboden. Veel van de karakteristieken van de Sonata aardbei zijn vergelijkbaar met die van de Elsanta. Met als voornaamste verschil dat de Sonata aardbei eerder kan worden geoogst dan de Elsanta aardbei.

De Elsanta aardbei is binnen de Nederlandse aardbeienteelt het absolute hoofdras. De smaak is heel goed, de vruchten zijn mooi stevig en hebben een heerlijk aroma. Aan smaak en houdbaarheid van dit ras wordt extra zorg besteed. De Elsanta aardbeien zijn dankzij geavanceerde teelttechnieken bijna het gehele jaar te verkrijgen. Afhankelijk van het seizoen worden ze zowel in de kas, tunnel als open veld geteeld. Wij gebruiken deze aardbei voor onze taarten en gebak in het seizoen omdat deze de lekkerste is.

Als laatste is daar de Lambada aardbei. De meest zoete aardbei met een heerlijke smaak. Veel mensen vinden deze aardbei het lekkerste. Al vroeg in het jaar worden de eerste Lambada aardbeien geplukt. Midden februari komen de eerste van de plant. Het oogstseizoen van deze bijzondere aardbei loopt van half februari tot en met eind juni. De Lambada aardbei is zachter is dan de andere rassen en daarom is deze aardbei helaas minder geschikt voor de verwerking op taarten en gebak.

Aardbei, bron van vezels

Een aardbei is een natuurlijke bron van suikers. Ze zit vol vezels, vitamine C en folaat (vitamine B11). Belangrijke voedingsstoffen voor een goede gezondheid en een gezonde groei en ontwikkeling. Vezels zorgen er bijvoorbeeld voor dat voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden. Vitamine C en folaat (vitamine B11, beter bekend als foliumzuur) helpen samen met de natuurlijke suikers je hersenen goed te laten functioneren.

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe het komt dat aardbeien zo lekker zoet zijn? Dit komt door het zetmeel dat in aardbeien zit. De zon zet dit om in suiker. Daardoor wordt de smaak zoet en krijgen de vruchten veel aroma. Laat de zon dus maar lekker schijnen!

Een tip!

Wist je dat aardbeien op kamertemperatuur het lekkerst zijn? Zet ze daarom voordat je ze eet een half uurtje buiten de koelkast. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld onze aardbeientaart. Zet deze voordat je de taart aansnijdt een half uurtje op het aanrecht om zo de heerlijke smaak van de aardbeien te proeven.

Wat doet Bakker van Maanen eigenlijk allemaal met de aardbei?

Nu het seizoen geopend is zijn onze banketbakkers druk in de weer met de aardbei. Zoals gezegd gebruiken daarvoor de Elsanta aardbeien. Deze zijn afkomstig van één kweker zodat we weten dat de kwaliteit gewaarborgd is en we je de lekkerste aanbieden.

Ze maken daarvan een aardbeientaartje, een moederdagtaartje met aardbeienbavarois van verse aardbeien, een grote aardbeientaart, aardbeigebak en aardbeimeisjes van vers gebakken bladerdeeg.
Vraag ernaar in onze winkels en laat je verrassen.

Vul de tekst in
Kies een foto