Het geheim van marsepein

30 november 2015

Laten we maar met de deur in huis vallen: Bakker van Maanen heeft marsepein van het zuiverste soort. Het wordt gemaakt van pure amandelen en dus zonder witte bonen of abrikozenpitten. De juiste hoeveelheid suiker brengt onze marsepein op smaak. Wat jij proeft is een intense amandelsmaak van een kwaliteit die je niet overal vindt.

Wij hebben alle reden om trots op ons snoepgoed te zijn, want we gebruiken daarvoor uitsluitend de beste natuurlijke ingrediënten en we houden ons aan een beproefd recept. Om te beginnen worden de amandelen in een verwarmde ketel vermengd met poedersuiker. Als het ‘deeg’ is afgekoeld, heeft het een lichtgele kleur. Daaraan zie je dat precies de juiste hoeveelheid suiker is gebruikt. Marsepein dat op deze manier wordt gemaakt is lang houdbaar zonder dat het de smaak verloren gaat. Voor ons is dat belangrijk, want je kunt je voorstellen dat wij lang voordat de feestdagen aanbreken, al druk bezig zijn met de productie van de marsepeinen figuurtjes. Voor de kleur gebruiken we natuurlijke kleurstoffen die bijna allemaal afkomstig zijn van groente. Groen wordt gehaald uit spinazie, oranje uit paprika, geel uit wortel, bruin uit cacao en paars uit rode biet. Chocolatier Jan Peter Reijngoudt, die voor ons de marsepeinproducten maakt, is heel voorzichtig met de kleurstoffen. ‘Anders overheerst de oorspronkelijke smaak. En dat willen we niet.’

Ruzie

Marsepein werd al in de middeleeuwen gemaakt, maar wie zich mag beroemen op de ontdekking daarvan, is niet helemaal duidelijk. We weten wel dat tenminste drie landen vinden dat marsepein hún uitvinding was. Het woord ‘pein’ zou afkomstig zijn van het latijnse ‘pan’ dat brood betekent; daar viel weinig over te ruziën. De pijn zit hem in ‘marse’. De Fransen menen dat het de afkorting is van Marseille waar volgens hen de beste amandelen groeien. De Italianen vinden dat klinkklare onzin. Het was de Italiaanse bakker Marso die dit lekkernij bedacht, dus betekent marsepein ‘brood van Marso.’ Op hun beurt verwijzen de Duitsers naar een bakker in Lübeck die op de naamdag van Sint Marcus op zolder een zak suiker en amandelen vond. Er heerste in die tijd hongersnood dus bakte hij met deze ingrediënten een alternatief brood dat hij vernoemde naar de heilige Marcus. Het meest waarschijnlijk is dat marsepein afkomstig is uit China. De beroemde ontdekkingsreiziger Marco Polo schreef al voor 1300 over een delicatesse die gemaakt werd van amandelen en suiker. Hij vertelde daarbij dat de Chinezen die presenteerden in de vorm van goden of geluksbrengers. De meest voorkomende vorm was het roze varken dat symbool staat voor voorspoed en geluk.

Verliefd

Roze varken… marsepein… Doet dat niet aan ons eigen Sinterklaasfeest denken? Jazeker, want ook bij ons werden er gelukssymbolen van marsepein gemaakt. Lang geleden werd de Sint beschouwd als huwelijksmakelaar. Dus als je verliefd was op iemand en je durfde dat niet ronduit te zeggen, dan gaf je hem of haar een roze hart van marsepein. Heb jij ook iemand tegen wie je iets liefs wil zeggen? Kom dan snel naar een van onze winkels. Daar ligt voor iedereen die zoet is heel veel lekkers.

Vul de tekst in
Kies een foto