Het geheim van ons appelgebak

29 december 2014

Een appelflap, appelbeignet of appelpunt, wat is dat toch heerlijk genieten! Maar wat is eigenlijk het verschil tussen de flap en de beignet en waarom gaan er andere appels in de flappen dan in de punten? Appel(ge)bakker Johan van Leijden legt het ons haarfijn tot in de (appel)puntjes uit.

Appels. Wij van Bakker van Maanen hebben er zeker iets mee en dat geldt in het bijzonder voor Johan van Leijden die in de aanloop naar de jaarwisseling weer heel wat staat te bakken. “Uiteraard heel veel appelflappen, gemaakt met een potpourri van appel, rozijnen, kruiden en abrikoos in een krokante korst van 100% roomboterdeeg. Gemaakt in een mooi hoefijzervorm wordt deze vervolgens gefrituurd en met kaneelsuiker afgemaakt, wat een heerlijke smaak geeft.”

De banketbakker loopt naar een volgende lijn en laat de heerlijke en stevige appelbeignets zien. “Tja, heerlijk natuurlijk, zo’n oliebol rond een schijf appel. Hier gebruiken we overigens een heel andere appelsoort voor, namelijk de goudreinet. Deze heeft net voldoende rijpheid voor de juiste afbijt. De goudreinet is namelijk een appel die snel ‘moest’ en dat wil je in een beignet. Maar zou je diezelfde appel gebruiken in onze appeltaart, dan wordt het geheel veel te slap. Het is dus heel belangrijk de juiste soort appel uit te kiezen.”

Als vanzelf komen we bij die heerlijke appeltaart die ook met oud en nieuw gretig wordt aangekocht. “De appelpunt of appeltaart met een overheerlijke, biologische Olmenhorstappel is favoriet bij velen en is zelfs bijna ooit eens innovatieproduct van het jaar geweest! En dat is niet voor niets, want deze Olmenhorstappel is authentiek en onbespoten en dat proef je! Zeker in combinatie met verschillende kruiden, sinaasappel, limoen en rozijntjes die we er bij doen. En oh ja, vergeet ook het 100% roomboterdeeg niet. Heerlijk!”

Vul de tekst in
Kies een foto