Een letter van banket

vrijdag 2 december 2016

Eerst was er de amandelstaaf: een koker van bladerdeeg gevuld met overheerlijke amandelspijs. Daarna bedachten creatieve bakkers dat die rechte staaf er af en toe best wat feestelijker kon uitzien.

Toen lang niet iedereen kon lezen en schrijven waren lettervormen erg populair. De suikerletters van fondant, marsepein en schuim waren niet bedoeld om lekker van te snoepen, maar ook om spelenderwijs het alfabet te leren. Toch werden de banketletters uitsluitend in de vorm van een S en een M geleverd. De S stond natuurlijk voor Sint-Nicolaas, de M voor Myra, de plaats waar hij als bisschop werkte.

Vloeiend

Het was niet zo dat de bakkers geen andere letters konden maken. Ze merkten alleen dat letters die in een vloeiende lijn werden gemaakt, tijdens het bakken heel bleven. En zo bleven de M, S en O over. Die laatste zien we vooral met Kerst. Dan wordt het een krans genoemd. Tegenwoordig kunnen de bakkers veel meer. Bakker van Maanen bakt alle voorletters van Anna tot Zegert op een perfecte manier. Laat je ons op tijd weten welke letter jij cadeau wilt geven? Zelf opeten mag natuurlijk ook.

Vul de tekst in
Kies een foto