Het is gewoon een waanzinnig mooi vak

18 mei 2015

Een blog schrijven is niet iets wat ik al eens gedaan heb. Maar ik vertel wel heel graag over alles wat met mijn vak te maken heeft. Zeker als ik het kan delen. Vandaar dan toch mijn eerste blog over mijn werk als banketbakker bij Bakker van Maanen.

Mijn werkdag begint ’s morgens om 06.00 uur. Ik start dan eerst met het nalopen van alles wat er gemaakt is en wat er die dag gemaakt moet worden. Zodra alle lijstjes kloppen voor die dag ga ik doen wat ik echt leuk vind. Zoals bijvoorbeeld productontwikkeling. Het testen van nieuwe smaken en nieuwe ingrediënten. Kijken naar de bereidingswijze. Kan dat nog anders? Is het niet beter om het langer of korter ……? Het is een heel gepuzzel, maar er komt meestal echt iets moois of vernieuwends uit.

Dat geldt eigenlijk ook voor het werken met seizoensproducten. Je bent dan ook echt bezig met je vak. Je wilt de producten zo goed mogelijk tot hun recht laten komen in de taart of het gebak. Met de juiste verhouding voor de beste smaak. Je bekijkt steeds hoe je deze verse ingrediënten verwerkt tot een heerlijk kwaliteitsproduct. Maar als je mij vraagt waar mijn banketbakkershart sneller van gaat kloppen is dat de Kerst. Niet alleen om de sfeer, maar ook om de heerlijke producten. De smaken komen tot hun recht bij dit feest. Dat proef je niet alleen, het ziet er allemaal ook nog eens waanzinnig mooi uit.

Maar het draait natuurlijk allemaal om de klant. De wensen en de reacties van klanten vind ik erg belangrijk. Ik heb ook veel contact met klanten, omdat ik contactpersoon ben voor het maken van speciale taarten en bruidstaarten. Het doorvertalen van persoonlijke wensen van smaak tot vorm en hoe de taart er uiteindelijk uitziet, ja dat is ook fantastisch. Door je ervaring weet je ook wat je moet vragen om de mensen te helpen een juiste keuze te maken. Een balans te vinden tussen prijs en kwaliteit, maar wel zoveel mogelijk voldoen aan de wensen. En ach, je bent uiteindelijk zo persoonlijk betrokken: zo stuur ik een berichtje op de bruiloft om het paar te feliciteren en te vragen hoe de taart was. Dat kan ik dan toch niet laten.

Als afsluiter wil ik je nog laten weten wat ik het allerleukste vind om te doen, en dat is om mijn kennis aan collega banketbakkers door te geven. Dus opleiden, bijsturen en meer zelfstandigheid geven. Als je mensen dan ziet groeien ben ik daar enorm trots op!

Ik hoop dat je zo een idee hebt gekregen van mijn vak en mijn werk. Je kunt me altijd een berichtje sturen als je meer wilt weten. Ik ben nog lang niet uitverteld.

Met hartelijke groet,

Jan Kaak, 60 jaar
45 jaar banketbakker waarvan 21 jaar in dienst bij Bakker van Maanen

Vul de tekst in
Kies een foto