Info op het etiket 

28 juli 2016

Voordat er een brood over de toonbank gaat, is er al heel veel werk verricht. Niet alleen door de bakkers, maar ook door controleurs. In Nederland geldt dat etenswaren aan strenge eisen moeten voldoen. Als klant merk je daar weinig van, totdat je het etiket op de verpakking leest.

Regeltjes

Op het etiket van voorverpakt brood staat allereerst de naam van het broodsoort. Een volkorenbrood mag alleen zo heten als er uitsluitend volkorenmeel is gebruikt. Heeft de bakker daar ook meel aan toegevoegd, dan mag het niet als volkorenbrood worden verkocht. Wordt dat wel gedaan, dan kan de bakker berispt worden door de Voedsel en Waren Autoriteit. Naast het broodsoort is er een lijstje met ingrediënten. Hier staat welke grondstoffen er zijn gebruikt waardoor jij in één oogopslag kunt zien of er stoffen tussen zitten waar jij allergisch voor bent. De bakker is namelijk verplicht om de gebruikte glutenbevattende granen op te geven, maar ook de soorten noten die in het brood zijn verwerkt en andere stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Heeft hij genetisch gemodificeerde ingrediënten verwerkt? Dan staan ook die op het etiket vermeld.

Houdbaarheidsdatum

Op twee manieren wordt aangegeven hoe lang je een product kunt bewaren. Er is een TGT (te gebruiken tot) en een THT (ten minste houdbaar tot) aanduiding. De TGT-datum vertelt tot wanneer zeer bederfelijke voedingsmiddelen als verse vis, gehakt en vlees zonder risico kunnen worden gebruikt. Als je deze producten meteen invriest, wordt de houdbaarheid verlengd tot na de TGT-datum. De THT-datum toont tot welke dag het door jou gekochte product de juiste kwaliteit heeft. Deze vermelding staat bijvoorbeeld op gekoelde, ingevroren, ingeblikte en gedroogde producten. Je kunt deze artikelen ook na de THT-datum gebruiken zolang de verpakking onbeschadigd is en de inhoud nog goed smaakt, ruikt en er smakelijk uitziet. Ook voorverpakt brood kun je bewaren tot de aangegeven houdbaarheidsdatum, op voorwaarde dat je de verpakking dicht laat.

Vragen of opmerkingen

Al deze regeltjes zorgen ervoor dat de klant kan vertrouwen op de veiligheid van het Nederlandse voedsel. Heb je toch nog vragen over een product, neem dan contact op met de leverancier of de producent. Ook die contactgegevens staan op het etiket. Mocht je iets willen weten over de brood- en broodproducten van Bakker van Maanen dan kun je terecht bij een van onze winkels. 

Vul de tekst in
Kies een foto