jong geleerd, oud gedaan

5 november 2015

Na een nachtje slapen heeft je lichaam nieuwe energie nodig. Daarom is het ontbijt zo belangrijk. Niet alleen voor volwassenen, maar zeker voor kinderen. Om dat te benadrukken wordt jaarlijks het Nationaal Schoolontbijt gehouden. Ook in onze regio en natuurlijk met brood van Bakker van Maanen. In de week van 9 tot en met 13 november leveren wij hoogstpersoonlijk volkorenbrood, volkorenpuntjes en krentenbollen af op de Rehobothschool, de Farèlschool, de Rutgersschool en de Marnixschool in Katwijk. In Pijnacker gaan we naar SBO De Prinsenhof en in Noordwijk naar De Duinpieper. Bakker van Maanen doet al vanaf het begin mee aan dit landelijke evenement omdat onze kinderen de allerbeste start verdienen. Dat begint natuurlijk met een gezond ontbijt.

Met een ontbijt geef je jouw lichaam een goede start. Het zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en een goed humeur houdt. Maar door de veranderde leefstijl binnen moderne gezinnen is er niet altijd tijd om te ontbijten. We grijpen dan naar ‘iets makkelijks’, met als gevolg dat later op de dag de honger (en het chagrijn) toeslaat en je ongezond gaat snacken. Iedereen weet zo onderhand wel dat ons lichaam calorieën nodig heeft, maar dan wel van het gezonde soort.

Overgewicht

In Nederland is één op de acht kinderen te zwaar. Ongeveer 10% van de kinderen slaat regelmatig het ontbijt over of eet door tijdgebrek veel te weinig voordat ze naar school gaan. Het gevolg is dat er door de dag heen flink wordt gesnackt en gesnoept. ‘Niet goed!’, roepen kinderartsen en diëtisten in koor. Overgewicht op jonge leeftijd zorgt ervoor dat je later ziekten en ander ongemak kunt ontwikkelen. Om iedereen, ouders en kinderen, bewust te maken van ongezond eetgedrag werd in 2002 voor het eerst het Nationaal Schoolontbijt georganiseerd.

Het beste ontbijt

Bij een gezond ontbijt mag brood niet ontbreken vanwege de vele vezels. Die zitten vooral in volkorenbrood. Besmeer je brood bij voorkeur met halvarine, dat is namelijk minder vet dan roomboter of margarine. Kies je voor vlees en kaas op brood, neem dan het magere soort. Zoetekauwen kunnen best af en toe chocopasta of hagelslag eten, maar appelstroop, honing of halvajam is toch echt beter. Drink daarbij een glas melk of vers uitgeperst sinaasappelsap en neem een stukje fruit toe. Een stukje komkommer of tomaat zorgt voor een frisse start.

Goed begin

Ontbijten is broodnodig en gezond, juíst als je een drukke baan of een energiek gezin hebt. Zelfs als er weinig tijd is, kun je er een ontspannen begin van de dag van maken. Dek de ontbijttafel de avond van te voren en zorg dat er voor iedereen iets klaarstaat dat goed in de smaak valt. Bij Bakker van Maanen heb je een ruime keuze uit verschillende lekkere broden zoals handgemaakt Rustiek Wit of Duinen Pompoen. Wil je iets lekkers meegeven voor de lunch? Kies dan bijvoorbeeld voor de zachte Duinen puntjes. De volle smaak brengt het ontspannen gevoel van die ochtend weer even terug. Voor nog meer ontbijt- en lunchsuggesties staan onze winkelteams voor je klaar.

Vul de tekst in
Kies een foto