Luisteren naar handgemaakt brood

10 februari 2016*

*Deze reeks workshops is op 31 december 2016 ten einde gelopen

Neem tarwebloem, gist, water en zout en maak daar iets lekkers van. Onmogelijk, zou je denken. Toch zijn deze op het oog wat kleurloze ingrediënten de basis van ons dagelijks brood. Met heel veel passie is Bakker van Maanen erin geslaagd om een uitgelezen assortiment te maken. Maar hoe doen onze bakkers dat precies? Wil je dat ontdekken dan nodigen we je graag uit om deel te nemen aan de workshops Handgemaakt brood die vanaf  15 februari in onze filialen in Leiden en Heemstede worden gegeven.

De workshops worden geleid door Bart Schuitemaker, die door zijn werk in onze bakkerij een schat aan kennis heeft opgedaan. ‘We willen Handgemaakt brood laten ervaren,’ zegt Bart. ‘Als jij wilt weten hoe de bakker zijn brood bakt en je hebt zin in een gezellig avondje, dan ben je van harte welkom. We leren je desembrood maken en na afloop neem je jouw eigen gebakken brood mee naar huis plus een verrassing.’

Tijdens de workshop zal Bart vertellen wat het verschil is tussen meel en bloem. ‘Ik geef ook achtergrond informatie over de gebruikte ingrediënten en hoe industrieel en ambachtelijk brood worden gemaakt.’ We vragen of hij toch iets meer dan een tipje van de sluier wil oplichten. ‘Graan kun je op verschillende manieren malen,’ antwoordt hij welwillend. ‘Met machines of op molenstenen. Bij industrieel gemaakt meel wordt de hele graankorrel fijngemalen en daarna uitgezeefd. Steengemalen witte bloem bevat nog steeds zemelen en kiemdelen en díe maken brood juist gezond. Industrieel brood is een technologisch product geworden omdat het wordt gemaakt voor de grote massa. Dit soort brood bevat allerlei toevoegingen die ervoor zorgen dat het brood mals blijft en niet gaat schimmelen. Het is best gek als je bedenkt dat je een brood een week lang in de la kunt laten liggen, zonder dat het beschimmelt. Hoe dat precies komt, ga ik allemaal uitleggen. Mochten er tijdens de workshop nog andere vragen komen, dan zal ik die uiteraard beantwoorden.’

Naast al deze informatie ga je natuurlijk ook gewoon aan de slag. Je maakt desembrood, een van de oudste broodsoorten die de mens al maakte voordat gist werd ontdekt. Voor desembrood voeg je zuur geworden deeg (desem)dat aan vers deeg toe. In vergelijking met gistbrood is desembrood steviger en heeft het een vollere smaak. Aan het eind van de avond neem je niet alleen het zelfgebakken brood mee, maar ook alle benodigdheden om thuis nogmaals zo’n lekker broodje te bakken. Om je eigen handgemaakte brood vrolijk op te dienen doen we er een broodmandje bij. En we hebben voor iedereen een verrassing. Aan de workshop kunnen 12 personen deelnemen. Meld je dus snel aan. En mocht het om deze keer niet lukken om de workshop te bezoeken, hou dan de Bakker van Maanen Nieuwsbrief in de gaten. Bij voldoende belangstelling wordt de workshop herhaald.

Vul de tekst in
Kies een foto