Oliebollen ... toen en nu

27 december 2014

Heerlijk die oliebollen of oliekoeken zoals ze vroeger genoemd werden, maar om ze te bakken... Pfff, alle thuisbakkers weten wel waarover we het hebben en gelukkig heeft Bakker van Maanen heel wat ruimte en meer faciliteiten om het wel professioneel en goed te doen. Maar dat is ooit wel eens anders geweest...

We gaan even terug in de tijd. Het zijn de jaren zestig en de oliebollen raken steeds meer ingeburgerd. Dus wil de familie Van Maanen daar ook wel iets mee. Maar ja, ze hebben nog nooit eerder oliebollen gebakken, dus vragen ze hun huisvriend Joop van de Plas om hulp. Hoewel hij als banketbakker bij Den Dulk werkt, wil hij de Van Maanens wel helpen met oliebollen bakken. Maar hij komt pas halverwege op oudejaarsdag dus het is flink doorwerken geblazen. Wat begint met bakken in een kleine braadslee, eindigt met tientallen pannen op het vuur. De hele keuken en bakkerij staat er vol mee!

En wat te denken van de lucht? Wekenlang rook je het nog in huis. Of het tempo erin houden van zoon Henk-Jan, toen nog kind en nu zelf aan het roer van het familiebedrijf? Omdat het bakken hem niet snel genoeg kan gaan, maant hij zichzelf en anderen aan om tempo te maken. Heerlijk snel waren alle oliebollen inderdaad klaar. Om er bij de eerste hap achter te moeten komen dat de oliebollen nog niet gaar zijn van binnen. Al dat werk voor niets! Ze kunnen gewoon weer opnieuw beginnen en tot diep in de nacht staan de Van Maanens met man en macht te bakken.

En op die manier werd er tot en met het einde van de jaren negentig een beetje ‘aangemodderd’. Hoe anders gaat dat nu! De in 2013 op bezoek langsgekomen Henk Werk, zelf nazaat van de beroemde oliebollenbakkersfamilie Werk en bezig met een boek hierover, is zelfs onder de indruk van zoveel productiviteit. Van zeer dichtbij ziet hij Ted Groen in ’t Woud ruim 9000 oliebollen per uur verwerken! 8000 op een grote productielijn en 1200 tot 1500 op een tweede ‘lijntje’. Met slechts één beslagmaker, twee lijnwerkers en twee inpakkers wordt een megaprestatie geleverd! Hoe anders als dat vroeger ging!

Bekijk ook: De oliebol door Bakker van Maanen krijgt een 8,5

Vul de tekst in
Kies een foto