Oud wordt nieuw: de Kroon

21 december 2016

‘We wilden iets specifieks maken. Iets waar je op verschillende momenten van kunt genieten. Niet alleen bij het ontbijt, maar ook bij de koffie, ‘s middags bij de thee of als tussendoortje. Ons uitgangspunt was niet de stol, maar een bol.’

Aan het woord is Marco Koren, die samen met Johan van Leyden de Kroon ontwikkelde. Voor het nieuwe product werden alleen de beste ingrediënten gebruikt. ‘We zochten de beste bloem uit en maakten daar zowel een koekdeeg als een stoldeeg van. Het deeg lieten we trekken met een thee van saffraan,’ vertelt Marco gedreven. ‘Voor de spijs maakten we een combinatie van amandel- en bitterkoekjesspijs. Als vulling kozen we abrikozen, vijgen, dadels, gember, krenten en rozijnen. We hebben bewust geen noten gebruikt want die komen meestal in een stol voor. Om de Kroon een mooie uitstraling te geven, doopten we die in een spiegel van water en suiker.’

Het maken van de Kroon is pure ambacht. ‘Het hele proces doen we handmatig,’ verklaart Marco, ‘van het opbollen tot het steken van de vorm en het decoreren.’

Bij zo’n exclusief product hoort een passende verpakking. Daarom wordt de Kroon niet in een doos verkocht, maar in een speciaal blik dat precies de juiste vorm heeft.

Over de smaak zijn de bakkers tevreden. Marco: ‘We hebben iets gemaakt dat je zowel als ‘brood’ en als ‘koek’ kunt eten. En ondanks de rijke vulling is het luchtig gebleven.’

Heb jij al van de Kroon geproefd? Dan willen we graag weten wat je ervan vindt!

Vul de tekst in
Kies een foto