paastradities

3 april 2015

Paaseieren en Paasbrood horen bij Pasen. Maar is dat altijd al zo geweest?

palm palm pasen
hei koerei
over enen zondag
krijgen wij een ei
één ei is geen ei
twee ei is een half ei
drie ei is een paasei

Ken je dit liedje? Waarschijnlijk heb je het weleens gehoord. Maar waar komt het vandaan? Weet je waarom we met Pasen traditioneel eieren eten? Het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig: omdat de kippen vroeger in de winter geen eieren legden. Dus rond Pasen deden we ons te goed aan wat we de hele winter hadden moeten missen. Nu nauwelijks meer voor te stellen, omdat kippen nu verwarmd en bijgelicht worden gehuisvest en wij elke dag van een ei kunnen genieten.

Voor Rooms-Katholieken is Pasen het einde van de vastentijd. Na veertig dagen van bescheiden maaltijden, mocht er weer ruim worden getafeld. De kinderen mochten het snoepgoed, dat ze in de vastentijd in een speciaal trommeltje hadden bewaard, eindelijk aanspreken. Chocolade, vroeger in veel gezinnen sowieso heel zeldzaam, was op paasmorgen wel het ultieme verwennen! Vandaar dat de chocolade-eieren en -eitjes nog steeds de meest verkochte paasproducten zijn.

De chocolade-eieren bestaan nog niet zo lang. Het was pas laat in de 18de eeuw, in Frankrijk, dat men er toe kwam om verse eieren te ledigen en ze op te vullen met chocolade. Later kwamen er gietvormen en werden chocolade-eieren in allerlei maten gemaakt en verspreid. Het snoepgoed in de vorm van hazen of kuikens is een manier om deze dieren als symbool van nieuw leven te kunnen toepassen. Door ze op te eten, nemen wij hun eigenschappen over en verhogen we onze vruchtbaarheid, groei en vitaliteit.

Paasbrood

In een ver verleden was de paasweek dus het moment dat we onszelf weer eens mochten verwennen met lekkere, goedgevulde producten. Vandaar dat juist in die periode een heleboel feestelijke broodsoorten werden gebakken. Met daarin rozijnen, krenten, sukade, sinaasappelsnippers en spijs verwerkt. Ze droegen als paasstoet, paasmik, broodhaantje en broodkrans aanzienlijk bij aan de feestvreugde en doen dat nog steeds.

Paasbrood is er in zoveel gedaanten als er regio’s in Nederland zijn. Ook buitenslands heeft elke streek zijn eigen gedachten over paasbrood. Zo bakt ook elke bakker paasbroden in verschillende vormen en maten. Als stol (waarbij het deeg over de amandelspijs heen wordt gevouwen) of als brood, en vanaf handig éénpersoons formaat tot broden van wel meer dan 1.000 gram. Ook de vulling verschilt van streek tot streek. En zo ontstaan specialiteiten met bijvoorbeeld sukade, saffraan of amarenenkersen.

Paasbroden maken is een echte passie. In iedere bakkerij tref je een bakker aan die vol trots al jaren verantwoordelijk is voor deze broden. Dit komt omdat de kunst van het Paasbroden maken al vele generaties van vader op zoon wordt doorgegeven. Daarnaast is het maken echt handwerk, dat door geen machine overgenomen kan worden. Die ervaring, kennis en trots proef en zie je uiteraard terug in onze Paasbroden.

Meer informatie over ons Paasassortiment? Mail ons via dit formulier. Wij helpen je graag verder.

Vul de tekst in
Kies een foto