Passie voor koffie

27 september 2016

Er zijn verschillende manieren om koffie te zetten. Je kunt een koffiezet apparaat met snelfilter gebruiken of juist een slow coffee maken door kleine beetjes heet water op de gemalen koffie te schenken. In de cafetière laat je grof gemalen koffie in heet water trekken en als je weinig tijd hebt is er altijd oploskoffie. Het resultaat is een ‘gewoon’ bakkie troost.

Heb je specifieke koffie-wensen dan kom je al snel op het terrein van de barista. Het belangrijkste gereedschap van de barista is de espresso-machine. Espresso ziet er simpel uit maar is in feite een veeleisende drank. Om een ambachtelijke espresso te maken moet je precies weten wat je moet doen.

Basis

Mieke heeft de opleiding International Tea and Coffee in Zeewolde gevolgd en werkt nauw samen met Single Estate, de koffiebranderij waar Bakker van Maanen zaken mee doet. ‘Ik stond voor het eerst als barista in Nieuwe Rijn in Leiden, toen ben ik naar de Pop-up Store gegaan en nu sta ik in het nieuwe filiaal in Woerden. Daar leid ik de mensen op tot barista,’ verklaart ze. Het opleiden vindt ze niet altijd even makkelijk. ‘Voor mij zijn dingen vanzelfsprekend geworden. Nu moet ik terug naar de basis. Het mooie is dat ik daar weer veel van kan leren. Het is geweldig om te zien dat mensen het oppikken en - net als ik –  enthousiast van worden. Ik vind het opleiden bovendien onwijs leuk om te doen. Het is nieuw binnen Bakker van Maanen en het is fantastisch dat ik de kans krijg om mensen het werk van barista aan te leren.’

Vul de tekst in
Kies een foto