Stol met oorspronkelijk spetterend spatgevaar!

12 december 2014

Bij Bakker van Maanen zijn we dol op tradities! Dus zijn we blij dat we nu weer met de kerststollen aan de gang mogen. Want dit luxe en rijk gevulde brood werd oorspronkelijk niet zomaar gegeten. We vertellen je graag het verhaal achter de stol.

De stol. Een overheerlijke lekkernij die we als ambachtelijke bakkerij maar wat graag voor onze klanten maken. Vol liefde en aandacht draaien onze banketbakkers het amandelspijs van louter pure ingrediënten, vol bezieling kiezen zij de meest lekkere vruchten, noten en kruiden uit en met uiterste precisie en met oog voor de kleinste details verwerken we ons karakter in een geheel eigen stol. Ja, het maken én opeten van de stol is zeker iets waar wij heel erg blij van worden! Maar waarom eten we eigenlijk stollen in deze periode? Hoe is het ontstaan?

Voor dat verhaal moeten we een eindje terug in de geschiedenis. Ruim 650 jaar geleden waren het de kruisridders die van hun tochten naar het Midden-Oosten exotische en veelal onbekende vruchten, noten en specerijen meenamen. Deze kostbare en niet alledaagse ingrediënten werden aan het brooddeeg toegevoegd en vaak middels een bakvorm in de oven ‘gestut’. En als we vertellen dat stol een oud woord voor stut is, weet je meteen waar de naam vandaan komt. Op deze manier ontstond een luxe gevuld brood dat vaak maanden van tevoren gemaakt werd en alleen bij speciale gelegenheden zoals Pasen en Kerst op tafel kwam.

Een traditie die inmiddels zo ingeburgerd is, dat het vandaag de dag in geen enkel huishouden met kerst op de ontbijttafel ontbreekt. Maar ook in Duitsland vinden we deze traditie nog steeds terug. Tja, en wie zijn wij als ambachtelijke bakker dan om deze traditie te doorbreken?… Gek op authenticiteit en tradities als we zijn, maken we er juist een heel feestje van. Want daar worden wij nu blij van! Hard werken aan mooie, traditionele producten zoals ze vroeger gemaakt werden, maar ook plezier beleven aan de dingen die we doen. Een stol waar onze aanstekelijke bevlogenheid vanaf spat. Een smulwaarschuwing is hier dus wel op zijn plaats!

Vul de tekst in
Kies een foto