Valentijnsdag

11 februari 2016

Naar wie Valentijnsdag precies is vernoemd, zal waarschijnlijk nooit meer helemaal duidelijk worden. Volgens een legende danken wij deze dag aan de heilige Valentinus, een priester die  in de derde eeuw na Christus leefde. In die tijd was het bij wet verboden dat soldaten trouwden. Men was ervan overtuigd dat vrijgezelle mannen eerder bereid waren hun leven te geven op het slagveld. Valentinus had weinig begrip voor die regel. Hij geloofde dat niet dat de burgerlijke staat, maar de liefde alles zou overwinnen. In het diepste geheim voltrok hij de huwelijken van soldaten die stiekem met hun geliefde bij hem kwamen. Toen keizer Claudius ontdekte dat Valentinus de wet aan zijn laars lapte, liet hij de priester arresteren en sprak de doodsvonnis uit. Op 14 februari 269 werd dat ten uitvoer gebracht. Een paar eeuwen na zijn dood werd Valentinus geroemd als martelaar van de (geheime) liefde en werd zijn sterfdag uitgeroepen tot Valentijnsdag.

Van oudsher is Valentijnsdag hét moment waarop je anoniem een liefdesbetuiging stuurt naar iemand op wie je verliefd bent. De Britten maken nog steeds graag gebruik van de gelegenheid en sturen – zonder afzender - bloemen en liefdesbrieven rond. De Amerikanen namen dat gebruik over en sturen samen op Valentijnsdag tientallen miljoenen dozen chocola naar elkaar. Na verloop van tijd werd het accent verlegd van geheime liefde naar de liefde in de  breedst mogelijke zin. Niet alleen partners werden in de watten gelegd, maar ook ouders en grootouders en goede vrienden. In Japan en Korea vieren ze Valentijnsdag op twee momenten: op 14 februari krijgen mannen  cadeautjes, op 14 maart de vrouwen. In Denemarken is het de gewoonte om elkaar een gaekkebrev te sturen. Het velletje papier wordt eerst kunstig geknipt voordat er een gedicht op wordt geschreven. Daarna wordt het versierd met echte sneeuwklokjes. Als ondertekening staan er evenveel puntjes als de naam van de afzender lang is. Vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw Valentijnsdag ook een begrip in Nederland geworden. Kaarten, bloemen, chocolade en andere zoetigheid worden rondgestuurd en afgegeven. Soms met en soms zonder afzender.

Natuurlijk staat ook Bakker van Maanen stil bij deze feestelijke dag. Dat doen wij met een heel bijzonder Valentijnstaartje. Hartvormig en natuurlijk voor twee personen. Het is opgebouwd uit drie laagjes cake met daartussen een heerlijke aardbeienbavaroise, overtrokken met een mooi wit laagje icing en een stijlvolle lippenrode decoratie. Daarnaast is ook de Tompouce, Roze Koek en Reuze Mergpijp speciaal voor dit weekend aangepast in een romantische kleur en dito versiering. Tussen deze zoete presentjes zit vast iets dat je graag aan jouw geliefde, je moeder of je vader, je beste vriend of vriendin of een fijne collega wilt geven. Om te laten zien dat hij of zij een belangrijk plekje in je hart heeft. En als je in stijl wilt ondertekenen gebruik je de laatste woorden van Valentinus die hij vlak voor zijn dood op een briefje schreef aan een onbekend meisje: ‘Van je Valentijn’.

Vul de tekst in
Kies een foto