Variaties op de kerststol

16 december 2015

Lang, lang geleden waren de mensen bang dat na de donkere winterdagen de zon niet meer zou terugkeren. Om de goden gunstig te stemmen werd er brood geofferd. De offerbroden moesten natuurlijk heel bijzonder zijn, dus werden ze royaal gevuld met bijzondere ingrediënten als honing en gedroogde vruchten. Toen men eenmaal begreep hoe de jaargetijden verliepen en het oude Germaanse geloof verdween, bleef het gebruik van offerbrood bestaan. Alleen noemen we het nu de kerststol.

Gewalst

Een belangrijk onderdeel van een kerststol is amandelspijs. Let er wel op dat je échte amandelspijs krijgt en geen banketbakkersspijs waar de amandelen zijn vervangen door gemalen abrikozenpitten en witte bonen. Echte amandelspijs wordt gemaakt verse amandelen die in augustus worden geoogst. Nadat het bruine bolster is verwijderd, worden de pitten kort geblancheerd (ondergedompeld in heet water) en daarna grof vermalen. Het pure mengsel wordt op smaak gebracht met suiker en soms was citroenolie of citroenrasp en dan nogmaals gewalst. Het resultaat van deze intensieve behandeling is een eerlijke en smaakvolle amandelspijs.

Favoriete smaak

In de kerststollen van Bakker van Maanen is deze zuivere amandelspijs zonder kunstmatige toevoegingen en e-nummers verwerkt. Maar wat als je liever een kerststol hebt zonder spijs? Geen nood! We hebben zoveel variaties dat iedereen van zijn of haar favoriete kerststol kan genieten. Allereerst is er natuurlijk de Klassieke Stol. Een ‘standaard’ stol van 650 gram,  royaal gevuld met krenten, rozijnen, vruchten, noten én met een lekker dikke rol zuivere amandelspijs. Daarnaast hebben we de klassieke stol zonder noten en zonder vruchten. Die is vergelijkbaar met zijn ‘traditionele’ collega, maar heeft geen noten en (zuid)vruchten. We maakten deze speciaal voor klanten die liever geen ‘harde stukjes’ in de stol willen hebben. Deze stollen worden in onze bakkerij gemaakt en zijn dus niet geschikt voor mensen die geen noten mogen eten! Lust je geen spijs? Dan hebben wij voor jou deze stol ook zonder spijs.

Exclusief

Zoek je iets heel bijzonders? Probeer dan de klassieke stol met amarene kersen. Onze bakkers legden, voordat ze het deegstuk dubbelvouwden,  als extra ingrediënt amarene kersen naast de rol spijs. Het resultaat is een iets zoeter maar zeer exclusieve smaak. Deze kerststol herken je aan de grove stukken amandelsplit waarmee hij is versierd. Heb je een grote familie of vriendenkring of kun je gewoon niet van kerststol afblijven? Dan hebben wij een grote versie van de klassieke stol met een gewicht van 1000 gram. De stol is gevuld met noten, vruchten en zuiver amandelspijs en heeft als decoratie amandelschaafsel bovenop. Als kers op de taart is er ten slotte de kleine eenpersoonsvariant met één amarene kers als smakelijke verrassing. Heerlijk voor bij het ontbijt of bij een brunchbuffet!

Tip: Heb jij een amandelboom in de tuin en maak jij zelf amandelspijs, dan geven wij jou de volgende tip. Geef de amandelspijs een verrassende smaak door er een scheutje Amaretto aan toe te voegen. Kneedt het goed door het mengsel en verwerk het in gebak. Succes verzekerd!

Vul de tekst in
Kies een foto