Vezels laden bij de bakker

maandag 23 januari 2017

Brood geldt als een van de belangrijkste bronnen van vezels. De grondstof voor brood is graan.

Elke graankorrel heeft een dunne huls dat vol zit met vitamines, mineralen en voedingsvezels. Voor witbrood wordt na het malen van graan die huls eruit gezeefd. Bij het malen voor bruinbrood wordt een deel van de zemelen en kiemen weer wél gebruikt. En volkorenbrood wordt gemaakt van hele graankorrels. Daarom zit er in volkorenboterhammen vaak stukjes graankorrel en de meeste vezels.

Kleur

Is de vuistregel dan dat donker brood vezelrijker is dan licht brood? Vaak wel, maar niet altijd. Eigenlijk moet je niet alleen naar de kleur kijken, maar ook naar de hoeveelheid vezels. Want de bakker kan ervoor kiezen om de zemelen en vezels die tijdens het malen eruit zijn gehaald, aan zijn brood toe te voegen. En dan kan het best zijn dat een licht brood verrassend veel vezels bevat.

Vol vezel

Bij een gezond dieet zijn vezels onmisbaar. Ze zorgen ervoor dat de darmen goed werken en geven een ‘vol gevoel’. Dat is belangrijk voor wie op zijn gewicht wil letten. Volgens het Voedingscentrum verminderen ze bovendien de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Er zitten veel vezels in volkorenproducten, zilvervliesrijst, groente, fruit, noten en in peulvruchten. Bakker van Maanen draagt zijn steentje bij aan dit gezonde pakket. Ons Vol vezel brood bevat anderhalf keer meer vezels dan gewoon volkoren. Opladen maar! 

Vul de tekst in
Kies een foto