Wat deel jij uit met Sint Maarten?

31 oktober 2014

Niet overal wordt het gevierd maar de noordelijke provincies houden de traditie aardig in ere. Op 11 november wordt daar de naamdag van beschermheilige Sint-Martinus uitbundig gevierd met het zingen van liedjes en uitdelen van lekkers. Wat geef jij deze rondtrekkende kinderen mee?

In het noorden van ons land is de traditie al aardig ingeburgerd. Op de avond van 11 november lopen de meeste kinderen hier met lampionnen over straat, zingen ze vrolijk liedjes en gaan ze in kleine groepjes de huizen langs om iets lekkers te bemachtigen. En dat allemaal om de naamdag te vieren van de christelijke beschermheilige Sint-Martinus, die bekend stond om het uitdelen aan armen, kinderen en reizigers. Geheel in de lijn van die traditie is het dan ook de bedoeling dat degene bij wie wordt aangebeld, de liederen van de kinderen beloont met iets lekkers.

Maar juist dat zorgt bij sommigen al weken van te voren voor hoofdbrekens. Want wat geef je de kinderen dan? Uiteraard is fruit een verantwoorde en gezonde keuze, maar dat wordt meestal niet in dank afgenomen door de kinderen. Dan toch maar die lolly of dat zakje snoep van puur suiker? Een lastige keuze, waar nog wel een middenweg in te vinden is. Want wat dacht je van onze bak met minispeculaasjes? Lekker, maar toch weer wat verantwoorder, omdat het niet alleen maar suiker is en daardoor minder snel in je lichaam wordt opgenomen. En tja, zeg nu zelf… Wat is er nu lekkerder dan zo’n minispeculaasje van Van Maanen?

Vul de tekst in
Kies een foto