Wat is het geheim van onze oliebol?

29 december 2014

Topoliebollenbakkers Ted Groen in ’t Woud en Peter van Dijk draaien deze weken overuren. Anders krijgen ze de enorme hoeveelheid oliebollen die door jullie gekocht worden, niet op tijd klaar!

Maar wat is nu hun geheim voor dé perfecte oliebol? Tussen de bedrijven door vonden ze even de tijd om dat aan ons uit te leggen...

Heel even kunnen de kampioensbakkers zich vrijmaken, want met de 180.000 stuks die per dag over de toonbank vliegen, moet er flink doorgewerkt worden. Zo zien we Ted nog wel eens even snel langskomen, maar Peter is echt een nachtuil die vooral ’s nachts staat te bakken. Achter elkaar. En ja, dan is het maar wat fijn dat het ook hun passie is. Wat in september begon met het inslaan van een hele nieuwe weg, is inmiddels beloond met een plekje in de top van de AD-Oliebollentest. Een hele knappe prestatie voor zo’n eerste keer nadat er een andere koers is ingezet!

Vol enthousiasme vertelt Peter: “Dit jaar zijn we weer teruggegaan naar de basis van vroeger: een samenstelling van pure, kwalitatief hoogstaande ingrediënten en minimale toevoegingen en smaken. Niet te veel poespas dus, waardoor we weer meer natuurlijke krokantheid terugkregen. Ook gebruikten we dit jaar iets meer vulling van waaruit zich de natuurlijke suikers konden ontwikkelen. En dan zijn natuurlijk nog de juiste hoeveelheid water, gist, krenten en rozijnen, de kneedtijd, vorm, temperatuur en condities waarin gebakken wordt heel belangrijk.”

Het is wel duidelijk waar hun passie voor het oliebollenbakken vandaan komt. Ted: “Het is dat finetunen voor de perfecte oliebol, die uitdaging om weer een goed product neer te zetten. Het is en blijft toch een natuurproduct dat door veel omstandigheden beïnvloed kan worden, zelfs door het weer! Zo gaven wij de oliebollen voor de AD-test mee op een zeer koude dag, wat ze zeker gemerkt moeten hebben. Dus met die omstandigheden en het feit dat we dit jaar een nieuwe weg zijn ingeslagen, belooft dat zeker nog meer voor volgend jaar!”

Bekijk ook: De oliebol door Bakker van Maanen krijgt een 8,5

Vul de tekst in
Kies een foto