Weggooien kan altijd nog

4 juni 2015

Veel van onze producten bieden wij dagelijks vers en onverpakt aan in onze bakkerswinkels. Maar toch voorkomen we niet dat er flinke hoeveelheden verpakkingen van grondstoffen en producten overblijven die niet meer door ons kunnen worden (her)gebruikt. Zo blijft het inschatten van de juiste hoeveelheden die gemaakt worden mensenwerk en mislukt er ook weleens een recept. Dit betekent helaas dat we hoe dan ook toch wat moeten weggooien. Gelukkig hebben we voor bijna elke vorm van afval een verantwoorde oplossing gevonden:

Voor papier en karton

De papieren meelzakken vormen samen met het karton een flink deel van onze afvalberg. Vanzelfsprekend wordt dit apart verzameld en aangeboden voor recycling, net als het plastic.  Zoals jij het thuis ook doet, maar dan wat meer. Dit betekent toch elke week bijna drieduizend kilo oud-papier dat opnieuw gebruikt kan worden voor de productie van nieuw karton.

Voor brood

Vanzelfsprekend blijft aan het eind van de dag nogal wat brood over. Een aantal broden kunnen we hergebruiken in onze bakkerij, bijvoorbeeld als paneermeel. Het grootste deel van de broden die aan het einde van de dag niet verkocht zijn gaan naar de voedselbanken in onze regio. Een kanaal waarmee we vele dankbare ‘klanten’ weten te helpen aan hun daag’lijks brood.

Ook bij het snijafval van de broodsnijmachines voorkomen we dat dit in de prullenbak belandt. De broodkruimels worden opgevangen in papieren zakken en retour gezonden naar de bakkerij. Hier verwerken wij ze samen met wat er aan brood en broodjes overblijft tot een voedzame grondstof voor dierenvoeding.

Duurzame energie

Helaas zijn niet alle restanten geschikt voor de verwerking tot dierenvoeding. Gelukkig is er een oplossing waarbij we ook de niet-verkochte saucijzenbroodjes, gebak en taarten op een duurzame manier kunnen laten verwerken. Door de (energie)hoogwaardige materialen lenen deze producten zich namelijk uitstekend voor het vergisten via een biovergistingsinstallatie. Om daar vervolgens duurzame energie mee op te wekken. Door deze bestemming slagen we er in de emissie van schadelijk afval in de gehele keten te verlagen.

Zo blijft er uiteindelijk nog maar heel erg weinig over waar geen andere oplossing voor is dan weggooien. En laten we al met al geen mogelijkheid onbenut om de belasting voor het milieu zo laag mogelijk te maken. Of het nu preventief is of in de verwerking van reststromen: een duurzame aanpak staat buiten kijf. 

Vul de tekst in
Kies een foto