Wij gaan voor het allerbeste graan

2 november 2015

Een van de oudste granen die we kennen is tarwe. Daar wordt sinds mensenheugenis meel van gemalen dat weer wordt gebruikt wordt om luchtig brood te maken. Tarwe komt in allerlei soorten voor. Maar niet alles is geschikt voor het bijzondere brood van Bakker van Maanen. Wij kijken niet alleen naar het soort, maar ook naar de manier waarop de tarwe wordt verbouwd. En bovenal moet de smaak precies passen bij het brood dat we ervan willen maken.

Om de beste tarwe te vinden moet je naar de oorsprong, naar de plek waar het allemaal begint. En dat is bij de boer. In de Hoeksche Waard vonden we bij boer Basjan Niemantsverdriet een tarwe die zich uitstekend leent voor grovere, volkoren broodsoorten, maar minder geschikt was voor fijn witbrood, bolletjes, puntjes en ons Duinenbrood. Na een uitgebreide test- en proefsessie viel onze keus op ‘Apache’, een kort en stevig tarweras met een onovertroffen smaak. Het soort is iets lastiger te verwerken, maar voor onze ervaren bakkers is dat geen probleem. Alleen… waar haal je die tarwe vandaan? Onze molenaar raadde ons aan om naar de noord-Franse streek Picardië te gaan omdat daar misschien wel de beste tarwe van heel Europa groeit.

Nieuwsgierig door deze aanbeveling ging Arjan Houtman namens Bakker van Maanen op weg. Hij wist dat Picardië als ‘de graanschuur van Europa’ wordt omschreven en dat was beslist niet overdreven. Hij werd verwelkomd door een lichtglooiend landschap met graanakkers vol wuivende halmen. Tijdens een bijeenkomst van een boerencoöperatie liet Arjan zich in de proefvelden uitgebreid voorlichten over de verschillende rassen en variëteiten van tarwe en andere graansoorten. Zijn gastheren benadrukten dat bij het telen van de tarwe geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Toen hij dat hoorde, wist Arjan eigenlijk al dat de tip van de molenaar goud waard was.

‘Bij die bijeenkomst kwam ik in contact met een boer die Apache-tarwe verbouwt,’ vertelt Arjan. ‘Ik ben met hem naar zijn land gereden en daar legde hij uit dat hij heel bewust had gekozen om maar een beperkt aantal rassen te telen. Zijn land was ingedeeld in kleinere akkers die omzoomd zijn met een strook van veldbloemen. Dit trekt veel bijen en hommels aan die nodig zijn voor de bevruchting. En er komen kleine velddieren op af die de schadelijke insecten opeten. Door deze aanpak draagt hij bij aan een grotere biodiversiteit van het gebied. De boer vertelde ook dat, wat hem betreft, de opbrengst van zijn producten niet alleen wordt bepaald door de euro’s die hij ermee verdient. Voor hem is het belangrijk dat hij een kwalitatief hoogwaardig product aflevert en tegelijkertijd van betekenis kan zijn voor zijn omgeving.’

Passie

Arjan: ‘Het was prachtig om daar te zijn waar het allemaal begint. Ik heb vol bewondering naar de schoonheid van de natuur gekeken, hoe alles groeit en bloeit en vrucht draagt. Uiteindelijk is dat de basis van ons dagelijks brood. Ik vond het ook mooi om met de boer te praten en te horen waar zijn passie ligt. Welke keuzes hij maakt en om welke redenen. In augustus is ‘onze’ tarwe geoogst. Twee weken lang reden de combines over het land en werd het graan gemaaid, gedorst en geschoond. Het ligt klaar om gemalen te worden.’

Hopelijk kun jij je nu voorstellen dat het brood van Bakker van Maanen dat dagelijks op je bord ligt, niet zomaar wordt gemaakt. Daar gaat zeer gedegen onderzoek aan vooraf.

Onze kieskeurigheid gaat veel verder dan alleen ons brood. We kiezen ook voor biologische appels van De Olmenhorst, Hollandse aardbeien en eerlijke chocolade van het Belgische Callebaut. Wat jij uiteindelijk proeft is liefde voor het vak. Met minder nemen wij geen genoegen. Jij toch ook niet?

Vul de tekst in
Kies een foto