Zomeren in Nederland

11 juli 2015

Volgens de cijfers van het Bureau voor Toerisme had Nederland in 2014 maar liefst 14 miljoen internationale bezoekers. Voor dit jaar wordt een hoger aantal verwacht. Niet zo verwonderlijk want er is veel te zien en te beleven in ons land. Wie deze zomer thuisblijft, hoeft niet alleen maar naar topattracties als de Efteling en het Rijksmuseum. Vaak is er dicht in de buurt iets waar jij je uitstekend kunt vermaken.

Spelen bij de boer

Het Spookverlaat tussen Alphen aan den Rijn en Hazerswoude, dankt zijn naam aan een macabere legende. Dit was de plek waar de verliefde Amalia en Frederik elkaar ontmoetten. Toen Frederik meer wilde dan een kusje, duwde Amalia hem hardhandig van zich af en viel hij in de sloot. Maar Frederik kon helaas niet zwemmen. Zijn laatste woorden waren: ‘Amalia, bemint gij mij?’

Na zijn dood was Amalia diepongelukkig. Elke vrijdagavond herdacht ze Frederik op de plek waar ze hem had verloren. En telkens hoorde zij weer zijn stem die vroeg of zij hem beminde. Amalia bleek niet de enige te zijn, nog steeds menen anderen ook die kwellende vraag te horen.

Het Spookverlaat is opgenomen in het parcours van Kloten langs de Sloten, een folkloristisch Hollands balspel dat Jeu de Boer in Hazerswoude organiseert. Het spel wordt gespeeld met houten ballen, een klootkrabber en –zwabber en wordt aangeboden als puzzeltocht met ludieke opdrachten en vragen. De teams moeten proberen om in zo min mogelijk beurten de kloot langs de sloten te werpen en krabber en zwabber droog te houden. Wie daarin slaagt en de meeste vragen en opdrachten goed heeft, is winnaar.

Jeu de Boer in Hazerswoude organiseert meerdere activiteiten voor het gezin, maar ook kinderfeestjes en bedrijfsuitjes.

Rijk van Rotzooi

Als jij denkt dat recyclen iets moderns is, heb je het mooi mis. Vroeger werd straatafval gebruikt om buskruit te maken, werd groente geteeld op schoorsteenroet en maakten ze papier van aardappelschillen. Op de tentoonstelling Rijk van Rotzooi zie je dat recycling 200 jaar geleden niks bijzonders was. Letterlijk alles – van vodden tot uitwerpselen – werd hergebruikt  om mooie en bruikbare producten van te maken.

Het idee van de tentoonstelling in Museum Boerhaave komt voort uit een project van drie wetenschappers. Zij houden zich niet bezig met de uitstoot van broeikasgassen of verantwoord omgaan met grondstoffen, maar met scheikunde in de achttiende eeuw. Tijdens hun onderzoek ontdekten zij dat afval toen heel belangrijk was voor allerlei chemische processen. Grote voorbeeld uit die tijd was Watse Gerritsma, een Friese ondernemer die zouten uit afval haalde. Van alles wat overbleef bedacht Gerritsma een nieuw product, zo lazen de onderzoekers in zijn notitieboekje.

Rijk van Rotzooi laat zien dat hergebruik van materialen belangrijk is en geeft jou een kijkje in een wereld waar niets waardeloos is.

Picknick in het park

Brood en belegde broodjes van Van Maanen passen uitstekend in een picknickmand. Trek op een mooie dag erop uit voor een uitgebreide picknick met vrienden, familie of met z’n twee. Wil je een keer niet naar het bos, bezoek dan een van de stadsparken die Nederland rijk is.

In Utrecht staat bijvoorbeeld park Lepelenburg. Het heeft een muziektent, een kinderspeelplaats en ligstoelen.

Het Amsterdams Bos geldt als een van de grootste stadsparken ter wereld. Hier kun je ook tennissen en kanoën.

Mocht je naar het Westbroekpark in Den Haag gaan, vergeet dan niet het Rosarium te bezoeken.

In het Kralingse Bos kun je golfen, paardrijden en langsgaan bij de dieren van de kinderboerderij.

Vakantiepret in de regen

Een paar regenachtige dagen hoeft de vakantiepret echt niet te bederven. Met deze tips in je achterhoofd hou je de stemming er helemaal in!

Midgetgolf in de jungle

In het donker is het alsof je omsingelt bent door verschillende wilde dieren. Ze kijken je doordringend aan en het lijkt alsof ze naar jou toe willen komen. De Jungle in Vlaardingen daagt je uit om je aandacht bij midgetgolf te houden. En als je daar toch bent, kijk je dan even of die ene spin écht nep is?

Een snufje techniek

In het Science Centre Delft steek jij de handen uit de mouwen. Maak kennis met Rudolph in het Robotica centrum, ontdek wat een piloot moet doen, kruip in de huid van een chirurg of probeer een dijkdoorbraak te voorkomen!

Eten bij een onbekende

Ehh… eten bij een on-bekende? Ja, dit is een nieuwe trend die is afgeleid van ‘foodcations’, buitenlandse reizen die je laten kennis maken met lokale kook- en eetgewoonten. Dit kan dus ook gewoon in Nederland, misschien wel in je eigen buurt. Kijk maar eens op www.eetumee.nl en typ je postcode in. Je ziet meteen wie in jouw buurt zo’n etentje organiseert. Schuif gezellig aan en laat je verrassen.

Publiek gezocht

Maak mee hoe een live tv-programma wordt gemaakt door je aan te melden als publiek. Wil je de opnames van De Slimste Mens bijwonen? Mail dan naar deslimstemens@skyhightv.nl. Of wil je sterren zien dansen bij Dance Dance Dance? Kijk op www.publiek-gezocht.nl en meld je aan. Je kunt ook de app Publiek gezocht downloaden. Dan krijg je de uitnodigingen van tv-programma’s automatisch in je mailbox.

Op naar de top!

Dat sportklimmen nog altijd heel populair is, zie je aan het groeiend aantal klimhallen. In de klimhal leer je de technieken om veilig te klimmen en te zekeren. Klimmen kun je met het hele gezin doen, voor kinderen zijn er aparte wanden. Kijk op www.klimmuur.nl (met hallen in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Haarlem) of op de website van Ayersrock in Zoetermeer: www.ayersrock.nl

Vul de tekst in
Kies een foto