Een goede start!

Eet jij bewust? Wat moet je tegenwoordig eten wil je een gezonde keuze maken? Nieuwsberichten lijken elkaar nog wel eens tegen te spreken. Wees gerust, de keuze voor brood is altijd een goede keuze. En de keuze voor brood op basis van volkoren is de beste keuze. Deze broden bevatten namelijk vezels en daarmee belangrijke voedingsstoffen. Start jij ook goed, met volkoren?

Johan van Maanen neemt een kijkje in de bakkerij en laat zien wat volkoren is.

Wat is volkoren?

Brood is hoofdzakelijk gemaakt van graan. Dé verzamelnaam van allerlei grasachtige gewassen zoals rogge, spelt én natuurlijk tarwe. Tarwe vormt de basis voor de meeste broodsoorten. Van tarwe wordt zowel wit tarwebrood, bruin tarwebrood en volkorenbrood gemaakt. Wit tarwebrood wordt gemaakt van witte bloem, het binnenste van de graankorrel, ook wel de meelkern. Bruin tarwebrood wordt gemaakt van de hele graan korrel met een toevoeging van extra witte bloem. Tot slot volkoren, bereid met de hele graankorrel in de natuurlijke verhouding, zonder extra toevoegingen.

Voedingsvezel is een verzamelnaam voor alle onverteerbare koolhydraten in onze voeding. Ze zorgen ervoor dat de darmen goed werken, zijn belangrijk voor een goede stoelgang, zorgen voor een ‘vol gevoel’ en helpen daarmee te voorkomen dat je snel weer trek krijgt. Dat is belangrijk voor wie op zijn gewicht wil letten. Daarnaast verminderen ze de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten (bron: Voedingscentrum). Omdat voedingsvezels zich vooral bevinden in het buitenste deel van de graankorrel (zemel), bevat brood gemaakt van de hele korrel meer vezels. Volkorenbrood heeft daarom dus een hoger voedingsvezelgehalte dan witbrood op basis van tarwebloem en is daarmee de meest verantwoorde keuze!

Boost je vezelinname

De Gezondheidsraad adviseert 30 (vrouwen) tot 40 gram (mannen) voedingsvezels per dag als volwassene te eten. De meeste mensen halen dat niet want gemiddeld krijgt een volwassene in Nederland ongeveer 20 gram voedingsvezels per dag binnen.

Het eten van meer brood zorgt vanzelf voor de inname van meer voedingsvezels.

Voedingsvezels zijn te vinden in plantaardig voedsel, zoals noten, vruchten, groentes én natuurlijk volkorenproducten. Het eten van meer brood, zorgt vanzelf voor de inname van meer voedingsvezels. Het overzicht hieronder van het Voedingscentrum geeft aan wat de aanbevolen hoeveelheid volkorenboterhammen per dag is. Misschien denk je, dat is best veel maar het is goed om te weten dat bijv. muesli in de yoghurt telt als 2 boterhammen en 2 knäckebrödjes ook gelijk staan aan 1 boterham. Naast volkorenbrood is het goed om te kiezen voor volkorengraanproducten zoals volkorenpasta. Beleg je boterham eens met fruit, of een spread op basis van peulvruchten zoals hummus. Tel daar je dagelijkse portie groente en fruit bij op en zo boost je met een paar kleine aanpassingen gemakkelijk je vezelinname!

Bron: Maag lever darm stichting / Voedingscentrum

Gezonde wentelteefjes

  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • 1 ei
  • 150 ml halfvolle melk
  • 1 banaan
  • 2 tl kaneel
  • 100% pindakaas
  • boter om in te bakken
  • kwark

1 Meng de melk, eieren en kaneel door elkaar met een garde.
2 Verhit wat boter in een pan.
3 Doop het volkorenbrood in het beslag en laat even uitdruppelen.
4 Bak het brood in de pan aan beide kanten voor ongeveer 3 minuten.
5 Serveer met wat kwark, banaan en pindakaas.

Tip: Bak voor een nog zoetere smaak de banaan even mee in de pan.

Broodje hummus met gegrilde groente

  • 2 sneetjes grof volkoren
  • gegrilde groente (paprika, courgette, rode ui)
  • pijnboompitten
  • rucola

1 Snijd de paprika in repen, de courgette in plakken en de rode ui in kwarten.
2 Grill in een pan de groente op middelhoog vuur met wat olijfolie.
3 Smeer het brood in met een laag hummus.
4 Leg de rucola en de gegrilde groenten boven op de hummus.
5 Grill de pijnboompitjes op laag vuur bruin en verdeel over het broodje.
6 Leg het andere sneetje brood erop en geniet van je heerlijke gezonde lunch.

Tip: Gegrilde groente kan je ook kant-en-klaar kopen in de supermarkt.

Sandwich kip

  • 3 sneetjes Duinen volvezel
  • veldsla
  • komkommer
  • zuivelspread naturel light
  • mosterd
  • gebraden kipfilet
  • avocado
  • tomaat

1 Rooster het Duinen volvezelbrood.
2 Snijd de komkommer & tomaat in dunne plakken.
3 Mix 2 el zuivelspread samen met 1 tl mosterd.
4 Prak de avocado op het broodje, leg de kip erboven op. Voeg dan de tomaat en de komkommer toe en als laatst de veldsla.
5 Smeer het andere broodje in met de mosterd-zuivelspread en leg met de besmeerde kant op het belegde broodje. Herhaal stap 4 nog een keer en eindig met een pakje brood. Voilà!