Delft Hippolytusbuurt

Historie

De geur van vers brood is de geur die al meer dan 115 jaar door onze aderen stroomt.
Een aroma dat tevens doet denken aan alle fijne herinneringen uit het verleden, maar ook aan grote beloftes voor de toekomst.

Ontdek hier de historie van Bakker van Maanen!

Hiep, hiep, hoera! Wij zijn jarig én blazen dit jaar maar liefst 115 kaartjes uit.

 

Hoe het begon...

Jan van Maanen, 24 jaar oud, verhuist in 1907 samen met zijn vrouw Catharina naar Katwijk aan de Rijn, waar hij zijn zinnen heeft gezet op een failliete bakkerij. Voor 3300 gulden neemt hij de zaak en klanten over.

De eerste jaren waren niet makkelijk, de eerste wereldoorlog zorgt voor een grote schaarste in grondstoffen. Het brood komt op een rantsoen en de bakkers moeten zich bij de bereiding houden aan regeringsvoorschriften. Deze eerste tijd zorgt voor creativiteit en ondernemerschap, Jan laat zijn hoofd niet hangen en bedient zijn klanten met liefde voor de ambacht.

1907

Sinds 1907 in de buurt

Het is de winkel aan de Kerkstraat die het dorpje Katwijk aan den Rijn verleidt met de geur van versgebakken brood. Het bakkersberoep is in deze tijd niet bepaald een luizenbaan. Naast het draaien van de winkel trekt Jan er door weer en wind met de broodkar op uit.

Terwijl Jan hard aan het werk is, zorgt Catharina voor hun vier kinderen. Door haar gastvrijheid en betrokkenheid bij de zwakkeren in de samenleving krijgt ook zij een speciaal plaatsje in de gemeenschap.

 

 

 

1912

BETROKKEN BIJ DE BUURT

In de begin jaren staat de liefde voor het vak centraal, tevens vervult onze bakkerswinkel een ‘sociale’ rol in de buurt. Inwoners van de omliggende straten ontmoeten
elkaar in onze winkel. Onze eerste generatie verwelkomt dagelijks de inwoners van het dorp met een ambachtelijk product en een luisterend oor.

 

 

 

1950

DE LIEFDE BLIJKT AANSTEKELIJK

De liefde voor het vak blijkt aanstekelijk, wanneer het tijd is voor de tweede generatie Van Maanen om het stokje over te nemen.

Vol vuur voor het ambacht weten vader Jan (foto ± 1950) en zoon Henk (foto ± 1977) steeds meer mensen in de buurt te inspireren.

De liefde blijkt aanstekelijk

1972

WEER EEN STAPJE VERDER

Met veel karakter weten zonen Jan en Cees-Jan deze ambitie nog verder uit te dragen.

Door overnames en slimme samenwerkingen nemen zij de volgende stap in onze evolutie.

Weer een stapje verder

1989

TIJD VOOR EEN GROTER JASJE

Om de groei aan te kunnen, verhuist de ambachtelijke bakkerij naar een groter gebouw aan de Heerenweg in Katwijk.

Ook hier bakken we iedere dag met veel plezier en aandacht!

Tijd voor een groter jasje

2003

TIJD VOOR EEN FRISSE WIND

Tijd voor weer een frisse wind. In handen van broers Henk-Jan en Johan is het familiebedrijf klaar voor de toekomst met nieuwe mogelijkheden en inspiratie!

Tijd voor een frisse wind

2005

NIEUWBOUW!

Al snel blijkt een nog groter pand onvermijdelijk. Voor alle nieuwe mogelijkheden is een groter dak nodig en op de grens van Rijnsburg en Katwijk vinden we een mooi plekje voor nieuwbouw.

2007

AL 115 JAAR IN DE BUURT

Als grootste ambachtelijke bakkerij bakken we al 115 jaar handgemaakt en voor de buurt.

Voortgedreven door deze diep gewortelde bezieling brengen wij ons karakter dichtbij!

Al 115 jaar in de buurt

2015

VERANDERING MET VROLIJKHEID!

Bakker van Maanen staat aan de vooravond van veel verandering: een nieuw merk, een nieuwe filosofie en een nieuwe cultuur. Met eigentijdse winkels en bakery cafés.

Verandering met vrolijkheid!

2021

EIGENTIJDSE WINKELS

Bakker van Maanen is trots op haar eigentijdse winkels en zet dit dan ook steeds verder door. Met de verbouwing van filiaal Delfgauw Emerald en Westerplein, maken we dit jaar grote stappen.

Dit is nog maar het begin!