Duinen proteïnerijk
Dit Duinenbrood op basis van volkorenmeel en tarwebloem bevat 5.7 gram eiwitten per boterham. Dat is bijna het dubbele aantal eiwitten dan een normale volkorenboterham.
Of je nu fanatiek sport, je energielevel wilt boosten of gewoon gezonder wilt eten: eiwitten staan steeds vaker in het middelpunt van de belangstelling. Eiwitrijk eten is populairder dan ooit. Van proteïnerepen tot shakes en poeders, de schappen liggen er vol mee. Terwijl we steeds vaker grijpen naar ‘speciale’ eiwitrijke producten, vergeten we soms dat eiwitten óók gewoon in onze dagelijkse voeding zitten.
Want wat dacht je van een lekkere, ouderwetse boterham? Brood is namelijk van nature een verrassend goede bron van plantaardig eiwit. En met eindeloos veel belegcombinaties past het perfect in een eiwitrijk eetpatroon, én kom jij gemakkelijk aan je dagelijkse eiwitinname.
Elke dag weer. Ze zijn namelijk onmisbaar voor de opbouw én het onderhoud van je lichaamscellen. Denk aan je huid, spieren, botten en zelfs je bloed: allemaal zitten ze vol eiwitten. Naast hun bouwende rol leveren eiwitten ook energie (calorieën). Volgens het Voedingscentrum zou zo’n 10 tot 25% van je dagelijkse energie-inname uit eiwitten moeten komen. Rekenvoorbeeldje? Iemand van 70 kilo heeft ongeveer 58 gram eiwit per dag nodig. Ter vergelijking: een sneetje brood bevat zo’n 3 tot 5 gram eiwit – dat tikt dus lekker aan.
Eiwitten zorgen er ook voor dat je langer een vol gevoel hebt. Ze verzadigen beter dan koolhydraten of vetten. Daardoor kun je met een eiwitrijk eetpatroon makkelijker voorkomen dat je onbewust te veel eet. Wel speelt de rest van je maaltijd ook een rol: vetten en vezels vertragen bijvoorbeeld de spijsvertering, waardoor eiwitten langzamer worden opgenomen. En wist je dat je lichaam eiwitten uit een boterham langzamer opneemt dan uit bijvoorbeeld een shake?
Misschien grijp jij in de supermarkt meteen naar de proteïneshakes, repen en poeders. Maar wist je dat je eiwitten ook gewoon bij de bakker kunt scoren? Een knapperige boterham kan verrassend goed bijdragen aan je dagelijkse eiwitinname, en dat zonder maatbekers of shakers.
Brood wordt misschien niet meteen gezien als eiwitbron, maar het levert stiekem een flinke bijdrage. Maar liefst 23% van de eiwitten in ons eetpatroon komt uit graanproducten zoals brood, rijst en pasta. Daarmee staan ze op de derde plek, na vlees(vervangers) en zuivel. Nog verrassender: brood zorgt zelfs voor bijna de helft (47%) van alle plantaardige eiwitten die we binnenkrijgen. Dat maakt brood niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Brood is van nature dus een belangrijke bron van eiwit en kan een grote rol spelen in jouw dagelijkse eiwitinname. En met eindeloos veel belegmogelijkheden houd je het lekker en gevarieerd.