Delft Hippolytusbuurt

Het Geusje & de 3 October tompouce

 

 

Neem een kijkje in onze bakkerij!

Drie oktober is in aantocht en dat betekent dat de bakkerij van Bakker van Maanen zich opmaakt voor de bereiding van het officiële Wittebrood van de 3 October Vereeniging, de Geusjes! Dit jaar mag natuurlijk de 3 Oktober tompouce niet ontbreken, de rode tompouce met de Leidse Sleutels! Bij aankoop van elke tompouce doneert Bakker van Maanen 25 cent aan de 3 October Vereeniging.Benieuwd naar hoe ze zijn ontstaan, hoe ze worden bereid en wat deze zo bijzonder maken? Je ziet het hier!

 

De 3 oktober tompouce en het Geusje is van 25 september tot en met 3 oktober te vinden in onze winkels in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten of bestel de tompouce hier

Neem een kijkje in onze bakkerij!

De geschiedenis
Ben je een bekende in de regio Zuid-Holland? Dan klinkt de naam Bakker van Maanen je vast niet onbekend in de oren, de ambachtelijke bakkerij bestaat al sinds 1907 en is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de regio. Zo ook in Leiden. In de stad vind je vijf locaties waar je het hele jaar terecht kunt voor de lekkerste brooden banketproducten.

Al sinds Leidens Ontzet in 1886, bakten de bakkerijen van Leiden volgens hun eigen receptuur het Wittebrood voor 3 oktober. Een intensief en tijdrovend karwei. Toen rond 2004 het aantal bakkers in Leiden terugliep, breidde Bakker van Maanen haar locaties in en om regio Leiden, steeds verder uit. Met de wens voor een speciaal brood ter viering van 3 oktober ging de Vereeniging opzoek naar een partner met een Leidse roots. Bakker van Maanen en de 3 October Vereeniging wisten elkaar te vinden en sloegen de handen ineen. Het werd tijd voor een samenwerking inclusief een nieuw brood, speciaal ter viering van 3 oktober.

Henk Jan van Maanen, eigenaar van Bakker van Maanen, kwam samen met Rens Heruer op het idee om een unieke Leidse bol te maken. Al snel werd duidelijk dat het een stoer en robuust brood moest worden met een verwijzing naar de watergeuzen die Leiden hebben ontzet. Dit welbekende brood, dat jaarlijks uitgedeeld wordt tijdens de uitreiking haring en wittebrood, kreeg de naam ‘Het Geusje’. Speciaal in de week van 3 oktober is dit brood exclusief verkrijgbaar in de Bakker van Maanen winkels in Leiden, Leiderdorp, Voorschoten en Oegstgeest.

Wat maakt het Geusje zo bijzonder?

Het Geusje is een wit brood met een toevoeging van een desemcultuur. Desem geeft extra smaak aan het brood. Daarnaast wordt het brood langer gerijpt dan een regulier brood, wat zorgt voor extra veel smaak! Het desem in combinatie met roggebloem zorgt ervoor dat de smaak van het brood perfect samengaat met een verse haring. De ultieme traktatie tijdens 3 oktober!

Jaarlijks wordt de bakkerij voor één dag omgetoverd voor de 3 October Vereeniging. In de nacht van 3 oktober zijn de bakkers druk bezig om alle Geusjes te maken en te bakken. Dit jaar maakt Van Maanen tussen de 12.000 en 15.000 Geusjes. Hiervan worden er 8.000 uitgedeeld aan de leden van de 3 October Vereeniging tijdens de uitreiking haring en wittebrood. De overige Geusjes zijn te koop bij de eerder genoemde Bakker van Maanen winkels, zodat iedereen van dit heerlijke brood kan genieten!