Verspillingsvrije week 2025

Wist je dat we in Nederland iedere week zo’n 60 miljoen sneetjes brood verspillen? Bij Bakker van Maanen vinden we dat zonde. Want ons brood is gemaakt met liefde en verdient het om écht gegeten te worden.

Daarom zetten wij ons dagelijks in om verspilling tegen te gaan en duurzame keuzes mogelijk te maken. Zo zorgen we ervoor dat ons brood altijd een goede bestemming krijgt. Benieuwd hoe we dat doen?

Wij vertellen het jou in onderstaande video

 

 

Tweedekans winkels

Aan het einde van de dag blijven er in iedere bakkerij producten over die de volgende dag niet meer voor de volle prijs verkocht kunnen worden. Maar weggooien? Dat vinden wij zonde!

In onze Tweedekans winkels geven we deze broden en banketproducten een tweede leven. Voor een lagere prijs, maar met dezelfde smaak en kwaliteit. Zo maak jij een duurzame én voordelige keuze, en zorgen we er samen voor dat goed eten niet in de prullenbak belandt.

Klik hier voor de openingstijden

Too Good To Go

Onze winkels zijn aangesloten bij Too Good To Go. Via deze app kun je aan het eind van de dag een verrassingspakket ophalen met producten die anders weggegooid zouden worden.

Met inmiddels al meer dan 300.000 verkochte pakketten hebben we samen met onze klanten duizenden kilo’s voedselverspilling voorkomen. Een mooie mijlpaal waar we trots op zijn én een bewijs dat kleine keuzes samen grote impact maken.

Tosti ’s

Tosti’s zijn bij uitstek dé uitgelezen opmakers van minder vers brood. Wist je dat je tosti zelfs lekkerder is wanneer je gebruik maakt van minder vers brood? Hierdoor wordt je tosti namelijk nog krokanter! Met tosti’s kan je eindeloos variëren, hierbij het recept van onze beroemde bakkerstosti. Ideaal brood voor dit recept: Alle broodsoorten!

Hoe maak je het?

1. Neem 2 boterhammen naar keuze, besmeer deze aan beide kanten met basilicummayonaise en beleg deze aan beide kanten met wat rucola en een plak kaas.

2. Snijd 1 tomaat in plakken en een halve rode ui in dunne ringen. Beleg een boterham met wat plakjes tomaat en de andere met rode ui.

3. Leg de boterhammen op elkaar en doe in het tosti-ijzer tot de kaas is gesmolten. Geen tosti-ijzer? Leg hem dan in de oven.

4. Serveer met wat extra basilicummayonaise.

Croutons

Lekker bij een salade of door de soep! Deze all-time favorite maak je in een handomdraai. Ideaal brood voor dit recept: Alle broodsoorten!

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden °C.

2. Snijd het brood in blokjes, natuurlijk met korstjes en meng deze in een kom met een flinke scheut olijfolie, peper, zout en Italiaanse kruiden. Zorg dat alle blokjes voorzien zijn van de olijfolie en kruiden.

3. Bekleed een bakplaat met bakpapier, verdeel hierover het brood en zorg dat de blokjes niet op elkaar liggen.

4. Bak ze in 8-12 minuten bruin en schep af en toe even om!

Panzanella

Een heerlijk frisse broodsalade uit Italië met verse basilicum, tomaat, rode ui en mozzarella. Binnen een mum van tijd op tafel! Ideaal brood voor dit recept: Handgemaakt desembrood, ciabatta of stokbrood.

Hoe maak je het?

1. Snijd 1 rode ui in dunne ringen, leg in een kom met een scheutje witte wijnazijn en laat dit even intrekken. Dit maakte de rauwe ui iets minder scherp.

2. Snijd 5 tomaten in stukjes, snijd een half brood in flinke blokjes en scheur 2 bollen mozzarella in stukken.

3. Meng alle ingrediënten door elkaar samen met wat rucola in een grote kom met 5 eetlepels olijfolie.

4. Bestrooi met wat blaadjes basilicum, peper en zout naar smaak en laat bij voorkeur een uurtje staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Tip: Je kunt zelf variëren met extra ingrediënten zoals paprika, komkommer en olijven.

Wentelteefjes

Van oudsher worden wentelteefjes al gemaakt om verspilling tegen te gaan. Doordat het brood wat ouder is en daarmee droger, wordt het vocht beter opgenomen wat zorgt voor en heerlijk smeuïg wentelteefje. Ideaal brood voor dit recept: boterhammen maar ook suikerbrood, stokbrood of plakjes stol.

Hoe maak je het?

1. Mix 2 eieren, 250 ml melk, 2 eetlepels (vanille)suiker en kaneel naar smaak goed door elkaar.

2. Haal de boterhammen door dit mengel, en laat de korst er lekker aanzitten, zonde om weg te gooien toch?

3. Zet een pan op het vuur en verhit een klontje boter in de pan.

4. Wanneer de boter gesmolten is, bak je de wentelteefjes om en om goudbruin. Serveer met wat vers fruit naar keuze.

5. Met deze mix maak je zo’n 8 wentelteefjes.