Terug naar het ambacht

22 april 2016

Brood kun je op verschillende manieren maken. Bakker van Maanen weet dat als geen ander. In de meer dan honderd jaar van zijn bestaan heeft hij alle variaties de revue laten passeren om tot de slotsom dat het gezondste en lekkerste brood met de hand wordt gemaakt. 

Hij ontwikkelde een concept dat versheid en ambacht garandeert en kwam met een product dat van eerlijke grondstoffen en door mensenhanden is gemaakt.

Even wennen

Aan de basis van de producten ligt een desem deegplak waaraan geen gist is toegevoegd. Om het desem te laten rijzen is rust en kamertemperatuur nodig. Zodra het deeg de juiste stevigheid heeft, wordt uit de plak een aantal broodjes gesneden. Het bakresultaat is een compact broodje met een stevige bite.

‘Zo’n anderhalf jaar geleden zijn we met deze producten begonnen,’ vertelt Mariëlle van Maanen, ‘en eind 2015 was het verkrijgbaar in al onze winkels. De meeste mensen moesten wennen aan de smaak en de structuur, want het is geen opgeblazen, luchtig brood. Ik vind het zelf heerlijk en het vult goed. Na een broodje zit je echt vol en ook daar moest men aan wennen. Maar nu hoor ik van steeds meer klanten dat ze er weg van zijn! Het zelfgemaakte brood kent vijf verschillende soorten: wit, donker meergranen, licht meergranen, maïs en Tropical met zuidvruchten en noten. Van de Tropical hebben we recent de receptuur vernieuwd, maar maïs en wit zijn de meest verkochte varianten. Omdat de zelfgemaakte broden ambachtelijk worden gemaakt kunnen de afmetingen soms iets verschillen. Het deeg is perfect om mee te experimenteren. Je kunt het vlechten, rollen en gebruiken voor andere producten. En dat laatste doen we dan ook volop, bijvoorbeeld voor de broodjes en broodvarianten in de Snack-je-gek campagne.’

Vul de tekst in
Kies een foto